Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Λιποθύμησε μαθητής από πείνα

Ποιος θα ζητήσει συγνώμη από αυτό παιδί ή από τα άλλα παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία;  Αυτοί που μας έφθασαν μέχρι εδώ; Ούτε αυτό είναι σε θέση να κάνουν...


Λιποθύμησε μαθητής από πείνα

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι διεθνείς συμφωνίες για την ένωση της Κρήτης, την 1η Δεκεμβρίου 1913: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913


"Οι Κρήτες δεν ήθελαν την αυτονομία, αλλά μόνο την ένωση. Γι αυτό κι αντί για το σύνθημα της επανάστασης του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος», στο νησί υπήρχε ο στόχος «Ένωσις ή Θάνατος», όπως ήταν το σύνθημα στις σημαίες των επαναστάσεων, από το 1821 μέχρι και το 1897- 98.
Γιατί για τους Κρήτες επαναστάτες η ελευθερία υπήρχε μόνο μέσα από την ένωση. Πράγματι, στο διάστημα των 15 χρόνων της Κρητικής Πολιτείας, από τις 9 Δεκεμβρίου 1898 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1913, που έγινε η ένωση, στην Κρήτη δεν υπήρχε πραγματική εθνική κυριαρχία ή ελευθερία."

 
 
 
 
 
 
Οι διεθνείς συμφωνίες για την ένωση της Κρήτης, την 1η Δεκεμβρίου 1913: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913
 
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ http://www.patris.gr/articles/213182 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Βουλευτικές θητείες εν Ελλάδι...

Είναι προκλητικό να ακούγονται κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις ορισμένων θρασύτατων, ενίοτε και υπέργηρων επαγγελματιών βουλευτών που επαίρονται για την επί σειρά δεκαετιών υπηρεσία τους στη Βουλή αμειβόμενοι με παχυλούς μισθούς εις βάρος των φορολογουμένων. Πότε επί τέλους θα μπει ένα χρονικό όριο στις βουλευτικές θητείες; Σημειωτέον ότι με το ποσόν που λαμβάνουν για έναν μήνα, ως επίδομα οργάνωσης γραφείου, θα μπορούσαν να εξοπλισθούν για πολλά έτη με ηλεκτρονικά σύγχρονα μέσα. Αυτό βέβαια θα είχε ως προϋπόθεση τον εκσυγχρονισμό των γνώσεών τους και ότι δεν θα ήταν πλέον προσκολλημένοι στον προηγούμενο αιώνα με τη γνωστή ρουσφετολογική δραστηριότητα των γραφείων τους. Συμβαίνουν άραγε παρόμοια φαινόμενα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή μήπως έχουμε τη μοναδική πρωτοτυπία του φαινομένου του δεινοσαυρισμού; 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ποια ανάπτυξη;

Σχεδόν καθημερινά ακούμε ότι η οικονομική κρίση της χώρας μας θα αντιμετωπιστεί με μια αναπτυξιακή ανόρθωση. Αυτό που δεν ακούμε είναι το πώς θα επιτευχθεί αυτή η ανόρθωση και με τι αναπτυξιακά εργαλεία εν μέσω μιας πολιτικής ακραίας λιτότητας.

Κατ’ αρχήν τί σημαίνει ανάπτυξη και ποιους αφορά; Εάν αναφερθούμε στην έρευνα, βασική ή αναπτυξιακή, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερευνητικός ιστός της χώρας και με την παράλληλη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας.

Εάν αναφερθούμε στην ανάπτυξη μιας ποιοτικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως διεξόδου για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα και με ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιληφθεί να γίνεται κάποια κίνηση που να ευνοεί την ανάπτυξη. Μήπως νομίζουν οι κατέχοντες την εξουσία ότι τα προβλήματα της χώρας θα λυθούν με απολύσεις, εφεδρείες, χαράτσια και δραματική αύξηση της ανεργίας, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς να προηγηθούν κάποιες μελέτες για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες;

Σε ποια ανάπτυξη λοιπόν αναφέρονται; Ας μας ενημερώσουν για τα κίνητρα και τα εργαλεία που θα βοηθήσουν ώστε να χρησιμοποιηθεί η γνώση με σκοπό την παραγωγή και παροχή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών δηλαδή να γίνουμε ανταγωνιστικοί καινοτομώντας.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εφεδρεία...

Ζητήθηκε σήμερα σε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου να κάνουν οι ίδιοι την ασφαλιστική τους απογραφή συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση και να παραδoθεί στις 20 του μηνός, δηλαδή χθες, και μάλιστα ημέρα Κυριακή, και μη χειρότερα... (Λέγεται ότι έκαναν τη χάρη και έδωσαν μια παράταση δυο ημερών). Όλα αυτά με τον "ευγενή" στόχο της εφεδρείας χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη εμπειρία, προσόντα, αποδοτικότητα κ.λπ. Επί τέλους λίγο σεβασμό στον φορολογούμενο πολίτη... Οι συμπεριφορές αυτές είναι απαράδεκτες και προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Παρεμπιπτόντως αυτοί που αποφασίζουν και τους βλέπουμε επί σειρά ετών στα έδρανα της Βουλής θα τεθούν ποτέ σε εφεδρεία ή θα απολαμβάνουν εσαεί τα προνόμια;

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ το παραθέτω χωρίς άλλη κριτική…

«…Από τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι ο βουλευτής παίρνει στα χέρια του ως καθαρή βουλευτική αποζημίωση 6.595,03 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η τελευταία μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων, που ισοδυναμεί με απώλεια 660,16 ευρώ.
Η βασική βουλευτική αποζημίωση μέχρι και τον Ιούνιο ήταν 5.780.60 ευρώ. Σε αυτήν προστίθενται κάθε μήνα το επίδομα οργάνωσης γραφείου 935,88 ευρώ, η οικογενειακή παροχή 35 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη 1.136,64 ευρώ, τα έξοδα κίνησης 364 ευρώ και το συνολικό ακαθάριστο ποσό των αποδοχών έφθανε μέχρι τώρα τις 8.252,12 ευρώ τον μήνα.
Τα έξοδα κίνησης είναι κυρίως οι βενζίνες τους και οι βουλευτές επαρχίας διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν από την τσέπη τους παραπάνω τουλάχιστον 1.000 ευρώ μηνιαίως, για να πηγαινοέρχονται από τις περιφέρειες τους, να οργώνουν τα χωριά και να πληρώνουν διόδια…»

Πηγές: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=107514&catid=3
            http://www.patris.gr/articles/212675

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Η Κρήτη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας ( αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Πηγή: http://www.panormo.gr/?cat=65

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στρατής Καλογερίδης (1883-1960)- Ο πρώτος συνθέτης που έγραψε Κρητική μουσική σε παρτιτούρες

Τα υπέροχα ακούσματα του αείμνηστου Στρατή Καλογερίδη
http://www.youtube.com/watch?v=PD58AXTKnbE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6FTBdF-GlWc&feature=related
Ο Στρατής Καλογερίδης γεννήθηκε στη Σητεία το 1883. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, με την προτροπή του πατέρα του έφυγε για το Παρίσι να σπουδάσει Χημεία, όμως στην πορεία τον κέρδισε το πεντάγραμμο. Ήρθε στο Ηράκλειο το 1915 όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Γεννημένος μουσικός, μαζί με την ευρωπαϊκή του παιδεία, διεύθυνε με μεγάλη επιτυχία και για πολλά χρόνια την φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. Ασχολήθηκε με πάθος με την Κρητική μουσική και ιδιαίτερα με τις ρίζες της, δηλαδή τη μελέτη της πανάρχαιας Πυρρίχιας μουσικής. Ο Στρατής Καλογερίδης υπήρξε ο πρώτος έντεχνος κρητικός μουσικός και ο πρώτος συνθέτης που έγραψε Κρητική μουσική σε παρτιτούρες.  Πέθανε τον Ιούλιο του 1960 στον Πειραιά, και ετάφη στο νεκροταφείο Καλλιθέας στην Αθήνα.

Stratis Kalogeridis has been the first Cretan musician to compose and record this genre in scorns. He was born in Siteia, in 1883. At the beginning of the 1910s after his father’s promptness, he leaves for Paris in order to study chemistry. However, during the course of his studies the pentagram will win his attention. In 1915, he moves to Heraklion. Born a musician with a European education, he successfully runs, for a number of years, the philharmonic band of Heraklion. He also devotes a lot of his time to the Cretan music and in particular he studies its routes found in the ancient Pirixxian music. Stratis Kalogeridis died in July, 1960 in Piraias and was buried at the semetary of Kallithea in Athens.

Πηγή: http://www.cretanmusic.gr/gr/index.php

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Το όχι του Βενιζέλου στην ένωση της Κρήτης, η δραματική ομιλία και η σύλληψη των Κρητικών βουλευτών


Κρήτες πληρεξούσιοι αποκλεισμένοι στα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων, στο λιμάνι της Σούδας. Η κράτησή τους έγινε όταν προσπάθησαν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, με σκοπό να μεταβούν και να παρακαθίσουν στις συνεδριάσεις της ελληνικής βουλής


Το όχι του Βενιζέλου στην ένωση της Κρήτης, η δραματική ομιλία και η σύλληψη των Κρητικών βουλευτών

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/212329/141247

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

"Του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνου..." Ερωτόκριτος- Καθημερινή Επτά Ημέρες

Ερωτόκριτος και Αρετούσα
σε Πίνακα Θεόφιλου
Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη  τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από 10.012 (οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ποιητή) ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο.

Από το επεισόδιο του κονταροχτυπήματος

Ὡς εἶδεν ὁ Σπιθόλιοντας τὰ αἵματα κι ἐτρέχα
στὸ στῆθος του καὶ στὸ μερὶ καὶ τὸ κορμὶ του ἐβρέχα
ἐμούγκρισε, ἐταράχτηκε κι ὡσὰ λιοντάρι ἀγριεύει
καὶ νὰ βαρῆ τοῦ Κρητικοῦ τόπο νὰ βρῆ γυρεύγει·
μηδὲ ποτὲ τὸ πέλαγος ἔτοιας λογῆς μανίζει
σ' τσ' ἀνεμικὲς τοῦ Γεναριοῦ, ὅντε βροντᾶ κι ἀφρίζει,
σ' καιρὸ ποὺ ἀνακατώνεται μὲ ταραχὴ μεγάλη,
κι ὅντε σκορπᾶ τὰ κύματ' ὄξω στό περιγιάλι,
σὰν ἤκαμε ὁ Σπιθιόλοντας στὰ αἵματα ὁποὺ ἐθώρει
κ' ἐτρέχαν καὶ νὰ γδικιωθῆ ἀκόμη δὲν ἐμπόρει.
(Ερωτόκριτος, μέρος Β΄, στίχοι 1107-1116 )

Πηγές: http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/2000/06/11062000.pdf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82

...το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος 114 όριζε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων...

.....Μετά τα όσα συνόδευσαν την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, έρχεται το νέο Σύνταγμα του 1952, το οποίο υπήρξε συντηρητικό και έμεινε σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένο στα συνταγματικά κείμενα του 1864/1911 και του 1927. Είναι όμως και το Σύνταγμα το οποίο έμελλε να καταργήσει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με το παλατιανό πραξικόπημα του 1965 και να γίνει αντικείμενο υπεράσπισης από το δημοκρατικό κίνημα του 1-1-4 (το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος 114 όριζε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων)....


 
 
Αργότερα το Άρθρο 114 αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 120
 
ΤΜΗΜΑ Δ': Ακροτελεύτια διάταξη
Άρθρο 120
  1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε' Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
  2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
  3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Πηγές:
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.05.2008,id=74167816
http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82#.CE.86.CF.81.CE.B8.CF.81.CE.BF_114

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Μηνάς Ηράκλειο

Άγιος Μηνάς, ο Πολιούχος του Ηρακλείου

Ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου.














Πηγές: http://www.patris.gr/articles/211974
http://www.explorecrete.com/Heraklion/GR08-Heraklion-saint-minas.html

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργασία Λόγου για Συστήματα Μηχανικής Μετάφρασης

"Η Φυσική Γλώσσα στο Μικροσκόπιο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών"

"Τα συστήματα Μηχανικής Μετάφρασης σχεδιάζονται έτσι ώστε να μιμούνται κατά το δυνατόν τη διανοητική λειτουργία του ανθρώπου- μεταφραστή. Οι μεταφραστές χρησιμοποιούν τουλάχιστον πέντε διαφορετικά είδη γνώσης..."



NASA - NASA in Final Preparations for Nov. 8 Asteroid Flyby

NASA - NASA in Final Preparations for Nov. 8 Asteroid Flyby

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ημερίδα: «Βιώσιμη Διαχείριση στις Παράκτιες Ζώνες: Μια προτεραιότητα για το Πάνορμο»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Ανωγείων σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία «Επιμενίδη» συνδιοργανώνουν ημερίδα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την παράκτια ζώνη του Πανόρμου του Δήμου Μυλοποτάμου την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 στο Πάνορμο. Η Ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Εθνικών Πόρων. Πράξη: Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Δράσεις για τους Ενήλικες.









Θέμα της Ημερίδας:
«Βιώσιμη Διαχείριση στις Παράκτιες Ζώνες: Μια προτεραιότητα για το Πάνορμο»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

5.30-6.00μ.μ. Προσέλευση
6.00-6.30μ.μ. Έναρξη – Χαιρετισμοί
6.30-7.00μ.μ. «Βιώσιμη ανάπτυξη ή παραλογισμός; Η κατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων στην Κρήτη» Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του WWF Ελλάς
7.00-7.30μ.μ. «Διαχείριση των οικοσυστημάτων των ακτών» Σιακαβάρα Καίτη, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας
7.30-8.00μ.μ. «Νομοθετικό πλαίσιο παράκτιων περιοχών» Βίττης Νίκος, Τοπογράφος Μηχανικός, Ειδικός Συνεργάτης στο «Συνήγορο του Πολίτη»
8.00-9.00μ.μ. Παρεμβάσεις Δημόσιων Φορέων
Εκπρόσωπος του Δήμου Μυλοποτάμου
Εκπρόσωπος Κτηματικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης
Εκπρόσωπος Λιμενικού Ταμείου
Σφακιανάκη Βάνα, Αρχιτέκτων,Μηχανικός
9.00-9.30μ.μ. Ερωτήσεις -Συζήτηση

Πηγή: http://www.panormo.gr/?p=3548

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η διεθνής εποπτεία του 1898 - Ο νόμος 2519/1898 που εγκατέστησε στην Ελλάδα διεθνή έλεγχο για 80 χρόνια!

... και η ιστορία επαναλαμβάνεται... με Διεθνείς Επιτροπές, με εκχωρήσεις πολιτικών και οικονομικών εξουσιών... περίπου όπως και σήμερα...

"Ο νόμος με τον οποίο η ελληνική πολιτεία εκχωρούσε τις οικονομικές, και συνεπώς τις πολιτικές, εξουσίες στη χώρα στην επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης στις 26 Φεβρουαρίου 1898. Ο νόμος 2519 (ΒΦΙΒ΄) υπογραφόταν από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄, τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαΐμη και τους υπουργούς Στέφανο Στρέιτ, Α. Τόμαν, Γ. Κόρπα, Α. Παναγιωτόπουλο, Κ. Σμολένσκη και Κ. Χατζηκυριάκο. Περιλαμβάνονταν 17 άρθρα με αναλυτικές αναφορές στις αρμοδιότητες της διεθνούς επιτροπείας, στο χρέος, τον τρόπο είσπραξης κλπ..."
.....Αρθρον 13.
"Εάν εκ των εισπράξεων των υπεγγύων προσόδων δεν ήθελε συμπληρωθή είκοσιν ημέρας προ της λήξεως το αναγκαίον ποσόν δια την εξασφάλισιν της υπηρεσίας των ανωτέρω μνημονευομένων δανείων, το Κράτος υποχρεούται να καταβάλη αμέσως την διαφοράν, συμμορφούμενον τη υποδείξει της Διεθνούς Επιτροπής".

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"
Η διεθνής εποπτεία του 1898, οι Γερμανοί και ο... Σουρής!: Ο νόμος 2519/1898 που εγκατέστησε στην Ελλάδα διεθνή έλεγχο για 80 χρόνια!