Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αγροτουρισμός ως «ανανεώσιμη ενέργεια»



Τις τελευταίες δεκαετίες γίναμε μάρτυρες ενός μοντέλου ανάπτυξης - αυτό του μαζικού τουρισμού, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στο φυσικό τοπίο, στο δομημένο περιβάλλον αλλά ακόμη χειρότερα, στις συνειδήσεις των ανθρώπων και στον τρόπο ζωής τους.
Οι Έλληνες που έγιναν γνωστοί για τους νικηφόρους αγώνες ενάντια στην σκλαβιά του εκάστοτε κατακτητή, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη λογική του κέρδους. Και μάλιστα ποιου κέρδους; Του κέρδους του απατηλού. Του κέρδους που σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι θα κρατήσει αιώνια επειδή είναι πολύ ξαφνικό. Η ανάπτυξη, όπως τη μάθαμε είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αριθμούς διανυκτερεύσεων, κλινών, κρατήσεων, απορροφήσεων, εγκλείστων τουριστών με βραχιόλι ή μη.
Οι αριθμοί όμως είναι ευμετάβλητοι και σίγουρα δεν μπορούν από μόνοι τους να αποτελέσουν τη βάση για να οικοδομήσουμε ένα ποιοτικό μοντέλο ζωής. Η λογιστική είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, αρκεί όμως να υπάρχει ένα όραμα για να υπηρετήσει.
* Μας ικανοποιούν μέχρι σήμερα οι όψεις των κτιρίων;
* Πως θα μπορέσουμε να επανακτήσουμε την αίσθηση του ωραίου που είχαν ανεξαιρέτως κοινωνικής τάξης και μόρφωσης οι προηγούμενες γενιές;
* Ποια αρχιτεκτονική κληρονομιά θα παραδώσουμε στις επόμενες;
* Πώς θα αποτρέψουμε τα σχέδια εκποίησης της Κρητικής αλλά και γενικότερα της Ελληνικής γης, από συμφέροντα επιθετικά και ως προς την κοινωνία και ως προς το περιβάλλον; Αναφέρομαι σε ολόκληρες περιοχές που πωλούνται σε όλη την Ελλάδα και σε συγκροτήματα που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς, όπως και σε φαραωνικά έργα που σχετίζονται με την ενέργεια.
* Πώς θα προστατέψουμε την κοινωνία και το περιβάλλον, θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο τη «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής;
* Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε αληθινές περιβαλλοντικές μελέτες και όχι κατά παραγγελία, προσαρμοσμένες στα εκάστοτε συμφέροντα;
* Πότε θα αποκτήσουμε ένα σωστό χωροταξικό;
* Πότε θα αποκτήσουμε ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό υπαίθρου και αγροτουρισμό;
*Πότε θα τολμήσουμε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, όπως ένα τρένο που θα διασχίζει όλη την Κρήτη και θα τη συνδέει με την Ευρώπη;
Δεν έχουμε καμιά δικαιολογία πια, να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς να προσδιορίσουμε τη μορφή και το περιεχόμενό της.
Στο υπάρχον μοντέλο του τουρισμού ανήκουν και αυτοί που δεν γνωρίζουν καν ποια χώρα έχουν επισκεφθεί. «Σε ποια χώρα ανήκει η Κρήτη; Στην Ελλάδα ή στην Τουρκία ;».
Σας ρωτάω λοιπόν.
Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να προσελκύσουμε;
Μήπως αυτοί που προσελκύουμε, είναι αντίστοιχοι με αυτό που είμαστε και πρεσβεύουμε;
Μήπως είναι στο χέρι μας, αν αλλάξουμε προσανατολισμό και αξίες να προσελκύσουμε διαφορετικούς ανθρώπους, πρόθυμους να γνωρίσουν εκτός από το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας;
Πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί, γιατί ο πολιτισμός μέσω της οικονομίας χάνει τις αξίες του και μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Σε ένα ομογενοποιημένο παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό της εκάστοτε ισχυρότερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη.
Η ισοπέδωση και κατάργηση της διαφορετικότητας, της ετερότητας κάθε χώρας ή περιοχής, είναι η μεγαλύτερη απειλή και τη γνωρίσαμε με τη μορφή του τουρισμού του «ήλιου και της θάλασσας».
Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι ιστορικά και πολιτιστικά συνυφασμένος με δύο έννοιες. Του «ταξιδιώτη» και της «φιλοξενίας» που είναι ιερός θεσμός. Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν ως αφετηρία για την κατανόηση της ζωής και της φύσης, την αγάπη τους για αυτές. Γιόρταζαν σε επαφή με τη φύση την αστείρευτη δύναμη της ζωής. Και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Η επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου- Αγροτουρισμού, είναι μια διαφοροποιημένη τουριστική επιχείρηση που αναπτύσσει έργα υποδομής μικρής κλίμακας με ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες: φιλοξενίας, εστίασης, περιήγησης, ξενάγησης, αναβίωσης του παραδοσιακού τρόπου ζωής, γνωριμίας με παραδοσιακά επαγγέλματα, αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας καθώς και παραγωγικές διαδικασίες που έχουν εκλείψει. Προώθηση κυρίως τοπικών αγροτικών προϊόντων και τεχνημάτων, με στόχο να γνωρίσει ο επισκέπτης την ύπαιθρο, τον αγροτικό χώρο και τις αγροτικές ασχολίες, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του τόπου, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων τις υπαίθρου.
Ο τουρισμός υπαίθρου η αγροτουρισμός ενισχύει τον κοινωνικό ιστό, μέσω της συνέργιας και συνεργασίας διαφορετικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, που όλες μαζί δημιουργούν μια ενότητα και ένα τελικό προϊόν (παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, μικρά επισκέψιμα ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού).
Ο τουρισμός υπαίθρου και αγροτουρισμός προσφέρει μία μοναδική εμπειρία. Την ένταση της διαχρονικότητας του κρητικού τοπίου και την πολιτισμική συνοχή του. Η αγροτική κληρονομιά αναδύεται στα μάτια μας ως ο κύριος ιστός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Το αγροτικό τοπίο της γεωργικής παραγωγής μικρής κλίμακας προσαρμοσμένο στο ανθρώπινο μέγεθος, μας μαθαίνει να εκτιμούμε πόσο κοντά βρισκόμαστε στις αξίες του αρχαίου αγροτικού πολιτισμού. Ανεξαρτήτως των τεχνικών επιτευγμάτων, η γεωργική παραγωγή, μας πηγαίνει πίσω στις ρίζες της Μινωικής Κρήτης. Τα κύρια συστατικά της, το ελαιόλαδο, το κρασί, το σιτάρι και τα βότανα, είναι η απόσταξη μιας «γεύσης της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η γεωργία ασκείται στους ίδιους χώρους και τοπία, το ψάρεμα στις ίδιες ακτές, η εκτροφή ζώων στα ίδια μέρη: μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά προϊόντα, εξευγενισμένα δια μέσου των αιώνων από την ανθρώπινη εργασία και σοφία, μέσα στην πολιτισμική διαχρονικότητα.
Το τοπίο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, χαρακτηρίζεται από βιοποικιλότητα, πολυμορφία της γης, μικρή κλίμακα και ποικίλες καλλιέργειες που αντανακλούν όλες τις αξίες ενός πολιτισμού που ξεκινάει από πολύ παλιά, εισάγει τις έννοιες του «ταξιδιώτη» και της «φιλοξενίας» ως ιερού θεσμού και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Όπου και να γυρίσεις, τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι παρόντα και δηλώνουν μία ιστορική παρουσία που ενεργοποιεί και φορτίζει τη συλλογική μνήμη. Το μοντέλο του αγροτουρισμού αναπτύσσεται στο ίδιο τοπίο. Στηρίζεται σε αξίες σταθερές και όχι μόνο σε αριθμούς, γι' αυτό και είναι βιώσιμο.
Οι κανόνες φιλοξενίας - καρπός μιας οπτικής σεβασμού και ανεκτικότητας προς όλους τους λαούς - παραμένουν στο χρόνο αμετάβλητοι, κυρίως χάρις στους ανθρώπους της υπαίθρου. Στην Κρήτη ειδικά, η φιλοξενία είναι παροιμιώδης.
Η οποιαδήποτε βίαιη ή μεγάλη παρέμβαση σε αυτό το πολιτισμικό τοπίο, όπως και αν την βαπτίσουν-αναπτυξιακή ή κερδοφόρα - ισοδυναμεί με ύβρη. Με ολοκληρωτική καταστροφή. Γιατί η Φύση έχει όρια.
Όχι μόνο δεν πρέπει να μείνουμε παθητικοί θεατές αναπτυξιακών βιομηχανικών επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας, είτε αναφέρονται σε οποιουδήποτε τύπου τουρισμό, είτε αναφέρονται σε οποιασδήποτε μορφής ενέργεια, ΑΠΕ η ΒΑΠΕ, αλλά έχουμε χρέος να διασώσουμε και να αναδείξουμε ένα μοναδικό θησαυρό που διαθέτουμε, την ελληνική ύπαιθρο και ό,τι αυτή εκπροσωπεί. Να αναδείξουμε τον πλούτο που βρίσκεται στη μικρή κλίμακα.
Μετά από σειρά ετών κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος σε επενδύσεις χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά, με συνέπειες καταστροφικές για το περιβάλλον και για την κοινωνία, με επιβράβευση των επιτήδειων και στην καλύτερη περίπτωση αγνόηση των γνήσιων εκφραστών του χώρου αυτού, έστω και την έσχατη στιγμή, η ελληνική πολιτεία έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να στηρίξει το μοντέλο τουρισμού που βοηθάει στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Το μοντέλο που περιορίζει τις ανισότητες μεταξύ πόλης και χωριού, συνδέει την γεωργική παραγωγή με τον τουρισμό, συμβάλλοντας μέσω της ανασυγκρότησης και διάσωσης της υπαίθρου, στην συνολική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη.
Στην Ελλάδα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο μοντέλο Αγροτουρισμού για κάθε περιοχή. Η χώρα μας έχει το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει ανεξάντλητους πόρους που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, σπάνια φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση, γαστρονομία, αρχιτεκτονική.
Για μας, ο τουρισμός υπαίθρου η αγροτουρισμός είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Είναι η διάσωση της ταυτότητάς μας. Είναι πρόκληση εκτός από κληρονόμοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, να είμαστε και συνεχιστές.
Μέσω του αγροτουρισμού, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία της μάθησης και της φιλοξενίας, που είναι αδιαίρετα, σε μια συνεχή αναζήτηση του «ευ ζην».
Είναι η προσπάθεια που καταβάλουμε, απέναντι στην ιδιοτέλεια και τον ατομικισμό που ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσπαθεί να μας επιβάλει, να στηριζόμαστε στις προαιώνιες αξίες μας.
Για να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο. Για να τονώσουμε την αγροτική ζωή, να ζωντανέψουμε τα χωριά, να ενισχύσουμε το οικονομικό εισόδημα.
Η πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και των πολιτικών, θεωρεί ότι η βαριά βιομηχανία μας είναι ο Τουρισμός. Αυτό είναι μέγα στρατηγικό λάθος.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο Πολιτισμός και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθούμε οικονομικά και πολιτισμικά, για να χαράξουμε το δικό μας μέλλον.
Ο Πολιτισμός είναι η μοναδική «ανανεώσιμη ενέργεια», που μπορεί να μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας στο παρόν και το μέλλον. Και ο αγροτουρισμός μόνο εκεί μπορεί να στηριχτεί.
 
*Η Κορίννα Μηλιαράκη είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης (Ε.Α.Κ.)

Πηγή:http://rethnea.gr/article.aspx?id=20953
Εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τι Ανάπτυξη;



Ακούγοντας συζητήσεις  εκπροσώπων κομμάτων στην τηλεόραση, μεταξύ άλλων αναφέρεται επανειλημμένως η ανάγκη για ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας ως η μόνη  λύση εξόδου από την κρίση. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης συχνά τονίζουν ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από επενδύσεις. Το ερώτημα μου είναι τί ανάπτυξη πρέπει να κάνουμε. Ανάπτυξη χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αντιστοίχων εισοδημάτων ή ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και υψηλών αμοιβών; Από τη φυγή των προσοντούχων επιστημόνων που μεταναστεύουν σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας διαθέτει πολλούς επιστήμονες υψηλών προσόντων.
Η περίπτωση ανάπτυξης μέσω παραγωγικών επενδύσεων που θα προσελκυστούν λόγω πτώσεως των ημερομισθίων δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και δεν φαίνεται ότι θα γίνει ποτέ, εφόσον υπάρχουν τεράστιες χώρες με πολύ χαμηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο που προσελκύουν τέτοιες επενδύσεις με πολύ χαμηλά ημερομίσθια.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι απλώς εξαγορές δημόσιου πλούτου σε τιμές ευκαιρίας.
Αντιθέτως ακόμη και Ελληνικά κεφάλαια παραγωγικής δραστηριότητας έχουν επενδυθεί εκτός συνόρων για παραγωγικές δραστηριότητες.
Η λύση διαφαίνεται ότι μπορεί και πρέπει να προέλθει μόνο από την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στηριζόμενη σε προσωπικό υψηλών προσόντων. Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας υπάρχουν στην Ελλάδα και δημιουργούνται συνεχώς παρ' όλες τις δυσκολίες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορέσουν και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς να αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας επιστήμονες ώστε να μη μεταναστεύουν. Παράλληλα θα δημιουργήσουν υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και εξαγωγική δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκισμός


Μεταξύ άλλων δεινών που απειλούν τη χώρα μας είναι και η απειλή του λαϊκισμού, επακόλουθο κοινωνικών και ιδεολογικών ανατροπών, που εμφανίζεται στα πλήθη ως ο από μηχανής θεός που θα δώσει τη λύση στο αδιέξοδο των δημιουργηθέντων προβλημάτων. Οι ταλαιπωρημένοι πολίτες είναι δύσκολο να  αποφύγουν και προπάντων να μην ασπαστούν στάσεις και συμπεριφορές που συναντώνται στην πολιτική και φαίνονται κατ΄αρχάς φιλικές και αρεστές στον λαό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτές οι δήθεν «λαϊκές» μορφές πολιτικής ιδεολογίας, γνωστές ως «λαϊκισμός» που βασίζονται στις αρχές κάποιου ή κάποιων λαϊκιστών αποδείχθηκαν ολέθριες για τη χώρα μας και υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής ακόμη και ιδεολογικής κρίσης.

Η πλειονότητα αρέσκεται στα ωραία λόγια και στις υποσχέσεις τα οποία δυστυχώς καθορίζουν και την ψήφο του λαού. Οι λαϊκιστές ηγέτες γίνονται πιστευτοί και αρεστοί για κάποια χρόνια μέχρι να αποκαλυφθούν οι ανεπανόρθωτες ζημιές που έγιναν προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία αυτοί και οι γύρω τους. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι η αλαζονεία, η απομάκρυνση των ικανών ατόμων και η τοποθέτηση σε καίριες θέσεις ατόμων εν γνώσει τους μειωμένων ικανοτήτων, πιστεύοντας ότι θα τους έχουν υπό τον έλεγχό τους. Παράλληλα το ρουσφέτι και ο νεποτισμός βρίσκουν το πλέον πρόσφορο έδαφος.

Από τους αρχαίους χρόνους σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας εμφανιζόταν ένας δημαγωγός κοινώς λαϊκιστής, που παραπλανούσε τον λαό αποκτώντας πολιτική δύναμη ενθουσιάζοντας τα πλήθη με ανέφικτες υποσχέσεις για να ανέλθει στην εξουσία και να φέρει στο τέλος την καταστροφή.

Το λεξικό Cambridge ορίζει το λαϊκισμό (populism) ως «πολιτική ιδέα και δράση που στοχεύει στην αντιπροσώπευση των επιθυμιών και των αναγκών του απλού λαού». Populism is a political doctrine that appeals to the interests and conceptions (such as fears) of the general people, especially contrasting those interests with the interests of the elite.

Για τον Αβραάμ Λίνκολν «Δημαγωγία είναι η ικανότητα, να επενδύεις τις μικρότερες ιδέες με τα πιο παχιά λόγια»

Ας προσέξουμε… Τα λάθη πληρώνονται… και όπως περίτρανα απεδείχθη τα αποτελέσματα τέτοιων λαθών είναι μη ανατρέψιμα...Ο λαϊκισμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο από επιτήδειους για να ωραιοποιήσουν καταστάσεις αποκρύπτοντας την πραγματικότητα με στόχο μοναδικό να διατηρήσουν ή να καταλάβουν θώκους εξουσίας. Αλοίμονο στο μέλλον της Πατρίδας μας εάν ο ίδιος ο Έλληνας δεν αλλάξει νοοτροπία και συνειδητοποιήσει ότι αξίζει να αγωνιστεί στηριζόμενος στις δυνάμεις του και κυρίως στο μυαλό του. Έτσι μόνο θα πάψει να είναι έρμαιο επιτηδίων που θα τον οδηγούν στην επαγγελματική αβεβαιότητα και στην κοινωνική μιζέρια.



Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το μη εκλόγιμο εκλογικό προφίλ μου...

Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Παπάγου- Χολαργού για τον συνδυασμό "Μαζί για την Πόλη μας" που είχα την τιμή να συμμετάσχω, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ηλία Αποστολόπουλο ήταν πολύ καλό και πιστεύω ότι την επόμενη Κυριακή θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή. Η συμμετοχή μου στον συνδυασμό ήταν μια καλή εμπειρία εκλογικής διαδικασίας και ταυτόχρονα ένα «πείραμα» το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχές βάσει των πρόσφατων αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας. Και το ονομάζω "πείραμα" επειδή πραγματικά πειραματίστηκα να θέσω εαυτόν σε υποψηφιότητα βασιζόμενη κυρίως σε σύγχρονες μεθόδους προεκλογικής κίνησης, όπως διαδίκτυο, ιστοσελίδα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ότι προσέφερε η σύγχρονη τεχνολογία. Νόμισα ότι με το προφίλ αυτό θα μπορούσα να προσελκύσω ψηφοφόρους των δικών μου πεποιθήσεων, που δεν έχουν ανοχή για μεθόδους παλαιάς κοπής, γνωστές τοις πάσι, εφόσον τις βιώνουμε εξ απαλών ονύχων… Χωρίς βέβαια να μέμφομαι όσους τις χρησιμοποιούν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να χρησιμοποιεί τα μέσα που αποδέχεται και τον εκφράζουν ως άτομο. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους λίγους που με τίμησαν με την ψήφο τους και αποδέχθηκαν την οικολογική μου κίνηση χωρίς φυλλάδια και σταυρωμένα ψηφοδέλτια και να ζητήσω την επιείκειά τους που δεν θα μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω στον Δήμο μας αυτά που θα μπορούσα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους εκλεγμένους Συνυποψηφίους και καλή δύναμη στο έργο τους.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αυτοδιοικητικές Εκλογές… καιρός για αλλαγή νοοτροπίας


Πλησιάζει η ώρα της κάλπης για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και ο Πολίτης καλείται να αποφασίσει για τους εκπροσώπους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε ένα κλίμα διαφορετικό από προηγούμενες, ίσως ιδιαίτερα βαρύ, με πολλούς προβληματισμούς και με έναν μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων βάσει των δημοσκοπήσεων. Ο σημερινός ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει τους εκπροσώπους του σε μια εποχή πρωτόγνωρης για την μεταπολεμική Ελλάδα οικονομικής κρίσης με όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στην  επαγγελματική, στην κοινωνική  και στην προσωπική ζωή των πολιτών. Οι ευθύνες των εκάστοτε ηγεσιών είναι γνωστές. Όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου είτε ως συμπολιτευόμενοι είτε ως αντιπολιτευόμενοι φέρουν μερίδιο ευθυνών. Δεν σημαίνει ότι  εφόσον δεν έχουν κυβερνήσει είναι άμοιροι ευθυνών, όπως άμοιρος ευθυνών δεν είναι ούτε ο ψηφοφόρος για τις επιλογές του.  Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές είναι ένα σημείο αναφοράς για να αλλάξει η νοοτροπία του κομματικού παρεμβατισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνουν επιτέλους ριζοσπαστικές αλλαγές για σωστές λήψεις αποφάσεων από άτομα άξια που θα αναλάβουν την εξουσία, χωρίς κομματικά δεκανίκια και θα αποβλέπουν μόνο στο συμφέρον των Πολιτών με βασικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην εποχή της  μιας σκληρής οικονομικής κρίσης με όλα τα επακόλουθα. Οι νεοεκλεγέντες θα πρέπει να υλοποιήσουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα πολύ δύσκολο έργο, φυσικά με την αρωγή της εκάστοτε Κυβέρνησης, χωρίς προεκλογικές όμως δεσμεύσεις και πισώπλατα μαχαιρώματα. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση με γνώση και σύνεση που θα υλοποιήσει το πολύ δύσκολο έργο που θα της ανατεθεί, και θα είναι κοντά στον δοκιμαζόμενο Πολίτη. Πράξεις λοιπόν και όχι μεγάλα βερμπαλιστικά λόγια και ρυπογόνες αφίσες που σίγουρα δεν πείθουν.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Προεκλογικά: Περί "συνωστισμού" αφισών και εμπέδωσης συνθημάτων...

Δεν κατανοώ το νόημα ανάρτησης αφισών στους δρόμους από ορισμένους υποψηφίους έστω και εάν πρόκειται για "ανακυκλώσιμο υλικό". Το χαρτί από όσο μπορώ να γνωρίζω είναι γενικώς ανακυκλώσιμο υλικό. Το θέμα είναι ότι δημιουργείται και μια οπτική ρύπανση που κουράζει τους πολίτες υποχρεώνοντάς τους να βλέπουν καθημερινά χιλιοειπωμένα μηνύματα που μάλλον δεν τους ενδιαφέρουν. Μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό ότι οι εποχές άλλαξαν και η αφίσα δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λήψη απόφασης του σκεπτόμενου και του προβληματισμένου πολίτη; Μήπως δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και υποτίμησης της νοημοσύνης μας, ότι δήθεν δεν καταλάβαμε και πρέπει να τα βλέπουμε και αναρτημένα προς εμπέδωση...

Δεν φθάνει που όλοι αυτοί προσβάλλουν την αισθητική μας με το "ανακυκλωμένο χαρτί", όπως προσπαθούν να δικαιολογηθούν, αλλά και τη νοημοσύνη μας! Έτσι νομίζουν ότι θα περάσουν το μήνυμα της ανανέωσης και της καινοτόμου ανάπτυξης. Έλα όμως που αυτά τα μηνύματα δεν συνάδουν με προεκλογικές μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές και δεν μπορούν να πείσουν πλέον ούτε τους πλέον αδαείς... Απλώς το μόνο που επιτυχγάνουν είναι να μας εκνευρίζουν, να προβάλλουν βάναυσα την αισθητική μας και να παίζουν με τις ανοχές μας. Ας μάθουμε επιτέλους να απομακρύνουμε από τη ζωή μας όσους ζητούν τη δική μας συναίνεση για να την υποβαθμίσουν.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

On the Indo-European Language “Family”

By Professor John Kontos

Let us start with the relevant Wikipedia entry as a source of information for Indo-European language family that Greek is considered by some to belong to. This Wiki entry provides references till 2008 only. I picked some main points of the entry and commented on them as below (slanted) taking into account newer scientific literature.
The Wikipedia entry starts as follows:

“The Indo-European languages are a family of several hundred related languages and dialects. There are about 439 languages and dialects, according to the 2009 Ethnologue estimate.”
The statement  that ”Greek is an Indo-European language” is obviously a tautology since Greek is a European language and if you create an artificial family grouping  European and “Indian” languages then Greek tautologically belongs to this new family using simple set theoretic reasoning. Hence the statement carries no new information.   The entry goes on listing subgroups  as branches of a tree that have been obtained using obscure statistical processing of word lists as criticized in [1]. The Wiki entry continues as follows:

“The various subgroups of the Indo-European language family include ten major branches, given in the chronological order of their earliest surviving written attestations. Specialists have postulated the existence of such subfamilies (subgroups) as Italo-Celtic, Graeco-Armenian, Graeco-Aryan, and Germanic with Balto-Slavic. The vogue for such subgroups waxes and wanes.

The language subfamilies are simply postulated and are the result of vogue as interesting scientifically as the … garment vogue.
In [1] the authors conclude:
We think that lexicostatistics in its current form does not have a future, but we do not think that, because of the failure of one particular method, all quantitative approaches to genetic language classification should be given up at once. We especially hope that root based approaches which are closer to the traditional methodology of historical linguistics will produce datasets which are less prone to subjective judgments and individual errors. Datasets can be used for phylogenetic calculations, and we hope that they will provide a more objective basis for stochastic calculations on linguistic datasets and may reveal interesting aspects and new insights into the complexity of language history. 

The lack of objective basis of Indo-Europeanism is obviously supported above.
The football auto-goal of the Wiki entry is that the writers have to accept the demolishment of one of the foundations of the Indo-European language myth namely the Indo-Hittite hypothesis as quoted below. 

“The Indo-Hittite hypothesis proposes the Indo-European language family to consist of two main branches: one represented by the Anatolian languages and another branch encompassing all other Indo-European languages. However, in general this hypothesis is considered to attribute too much weight to the Anatolian evidence.
Hans J. Holm, based on lexical calculations, arrives at a picture roughly replicating the general scholarly opinion and refuting the Indo-Hittite hypothesis [2].”

My conclusion is that the subject is still evolving and no final results exist. New tools are being proposed, scientifically the field is still in a flux [3-5] and it is too early for definite conclusions. Languages are treated by Indo-Europeanism fans as rock formations that may be grouped using local static geological information. The vastly complex phenomena of language evolution influenced by cultural interactions and human migration  is naively encapsulated into the statistics of some mere word lists. These word lists are incapable of representing the huge body of information that the science of linguistics has collected since the times of Ancient Greeks for thousands of years and it consists of Etymology, Syntax, Semantics and Pragmatics bodies of knowledge recorded in many thousands (may be millions) of books and papers. 

References
[1] Geisler Hans and Johann-Mattis List “Beautiful Trees on Unstable Ground. Notes on the Data Problem in Lexicostatistics” (forthcoming as cited in [3]).
[2] Holm, Hans J. (2008). "The Distribution of Data in Word Lists and its Impact on the Subgrouping of Languages". In Preisach, Christine; Burkhardt, Hans; Schmidt-Thieme, Lars et al. Data Analysis, Machine Learning, and Applications. Proc. 31st Annual Conference of the German Classification Society (GfKl).
[3] List, Johann-Mattis (2012). “LexStat: Automatic Detection of Cognates in Multilingual Wordlists”. Proc. Of the EACL 2012 Joint Workshop of LINGVIS & UNCLH.
[4] List Johann-Mattis (2014). “Investigating the impact of sample size on cognate detection” Journal of Language Relationship11.191-101.
[5] Taraka Rama et al (2013).”Two methods for automatic identification of cognates”In proceeding of: Quantitative Investigations in Theoretical Linguistics, At Leuven, Belgium

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

CONFERENCE “RESEARCH AND INNOVATION TO FOSTER THE COMPETITIVENESS OF THE EUROPEAN AGRI-FOOD AND SEAFOOD SECTORS” ATHENS


Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG RTD) διοργανώνει διήμερο Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, (Athens Concert  Hall) στις 10 και 11 Μαρτίου 2014 με θέμα τους βασικούς μοχλούς για την έρευνα και την καινοτομία του Ευρωπαϊκού κλάδου Τροφίμων. Το Συνέδριο υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life» και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, ως πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού Κλάδου Τροφίμων και την ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο Συνέδριο θα καλυφθούν τα εξής θέματα:

  • Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις από τις κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα - από την πρωτογενή παραγωγή έως την υγεία του καταναλωτή - λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε,. την αειφορία και τα μέτρα στήριξης της αγοράς για καινοτόμα προϊόντα διατροφής και διαδικασίες.
  • Θα αξιολογηθεί η συμβολή των επιτυχημένων ευρωπαϊκών έργων και των υφιστάμενων συνεργιών στη διαμόρφωση των μελλοντικών προτεραιοτήτων έρευνας στο πλαίσιο του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020 (2014-2020).
  • Θα διευκρινιστεί πώς το νέο Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία - ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 - θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κλάδου των Τροφίμων.
  • Θα ευαισθητοποιήσει τη Βιομηχανία Τροφίμων και ειδικότερα τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://live.grnet.gr/megaronplus/auditorium1/

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον παρακάτω σύνδεσμο:
 http://ec.europa.eu/research/bioeconomy/pdf/agrifood-programme-1011032013_en.pdf

Πηγή:http://www.gsrt.gr/central.aspx?sId=123I485I1251I646I506877&olID=777&neID=589&neTa=23_823_2&ncID=0&neHC=0&tbid=0&lrID=2&oldUIID=aI777I0I119I428I1089I0I3&actionID=load&JScript=1


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα στο Ισραήλ με τα μάτια στο... Διάστημα! - κοινωνία - Το Βήμα Online


του Αχιλλέα Χεκίμογλου

"Ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μπορεί πλέον να διεκδικεί η Ελλάδα έπειτα από την επιτυχημένη πρώτη ελληνική αποστολή στην αεροδιαστημική που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ και συμμετείχε στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Αεροδιαστήματος «Ιλάν Ραμόν»".


Η Ελλάδα στο Ισραήλ με τα μάτια στο... Διάστημα! - κοινωνία - Το Βήμα Online

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επιτυχημένη η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής στο Ισραήλ

Δελτίο Τύπου

Μαρούσι, 11 Φεβρουαρίου 2014: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή αεροδιαστημικής στο Ισραήλ. Η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο κορυφαίο συνέδριο Αεροδιαστημικής «Ilan Ramon» και είχε – μεταξύ άλλων - συναντήσεις με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ, Rafael, Elbit και IAI, οι οποίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ συζήτησε θέματα αμοιβαίας συνεργασίας.
photo-001Στην αποστολή, η οποία διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό του si-cluster και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, εννέα ελληνικές επιχειρήσεις αεροδιαστημικής: AerospaceVentures, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Inasco, Irida Labs, Planetek Hellas, Prisma Electronics, Teletel, και TerraSpatium και οι συντονιστές του si-Cluster από το Corallia.
Η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε δυναμικό «παρών» τόσο μέσω της συμμετοχής της στις εργασίες του συνεδρίου όσο και μέσω της παρουσίας και προβολής τηςphoto-002 στον εκθεσιακό χώρο. Παράλληλα, παρείχε πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες και την δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας, με στόχο την ανάδειξη των εθνικών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων και την καλλιέργεια συνεργειών με Ισραηλινές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster, ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον κλάδο της αεροδιαστημικής τεχνολογίας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με εταιρείες και οργανισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ (Rafael, Elbit, και IAI) έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, μάλιστα, προγραμμάτισαν επισκέψεις στελεχών τους στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, θετικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κρατικό «κολοσσό» της Ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Rafael στη Χάιφα, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε τέσσερεις τομείς: συστήματα πρόωσης, σύνθετα υλικά, εξελιγμένοι αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της αποστολής είχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, Ηead of Mechanical Engineering Department, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Ο Δρ. Βασίλης Τσαγκάρης, της IridaLabs, ανέφερε για την αποστολή: «Ήταν μια σημαντική και διαφορετική εμπειρία για όλους μας, η οποία έδειξε τον δρόμο και τον τρόπο για να συνεργαζόμαστε τόσο στην Ελλάδα όσο και ιδιαίτερα στο εξωτερικό.»
Η Δρ. Ιωάννα Μαλαγαρδή, από τη ΓΓΕΤ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή στην αποστολή από πλευράς ΓΓΕΤ ήταν ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο ομαδικό και οργανωμένο roadshow του si-Cluster. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα συνεργασιών στο πλαίσιο σημαντικών επιχειρηματικών συναντήσεων. Σε στρατηγικό επίπεδο επετεύχθη ο ορισμός περιοχών κοινού επιστημονικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με στόχο την ενίσχυση του καινοτομικού δυναμικού και της εξωστρέφειας των συμμετεχόντων με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.»  
Ο κ. Στέλιος Μπολλάνος, της PlanetekHellas πρόσθεσε: «Η μεγάλη και δυνατή βιομηχανία διαστήματος του Ισραήλ, έχει να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνικές εταιρείες. Ευελπιστούμε η αποστολή αυτή να σημάνει την αρχή μιας επικερδούς συνεργασίας και για τις δυο πλευρές.»
Η κα. Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, της GeosystemsHellas (GSH) επεσήμανε: «Η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής εξέφρασε την ειλικρινή και έντονη διάθεση της Ελλάδας να διακριθεί στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και έδωσε έναυσμα για ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες με σημαντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες του αεροδιαστήματος στο Ισραήλ. Ενθαρρύνει την πρωτοβουλία όλων των μελών του si-cluster καιτης ΕΒΙΔΙΤΕ που συμμετείχαμε στην αποστολή, να συνάψουμε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες για το μέλλον της εθνικής μας βιομηχανίας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτές οι ενέργειες γίνονται συντονισμένα υπό την αιγίδα των si-Cluster και ΕΒΙΔΙΤΕ.»

http://www.si-cluster.gr/el/si-news/si-cluster-news/1403-2014-02-11-12-14-48.html