Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Το δελφίνι και άλλα διηγήματα

Σταμάτης Βασίλαρος


«Κρίμα που δεν μένεις. Θα γινόσουν καλός έμπορας, όπως ο πατέρας σου. Αλλά γίνε ένας καλός γιατρός. Αξίζει περισσότερο».
Ήταν η πρώτη φορά που τον είδα να σηκώνεται από το γραφείο και να με συνοδεύει ώς την πόρτα. Καθώς περπατούσαμε στον διάδρομο, έπιασε ένα πακέτο με χουρμάδες και ένα δεύτερο με αποξηραμένα κομμάτια μπανάνας, τα έβαλε σε μια σακούλα και μου τα προσέφερε.
«Πάρε αυτούς τους αιγυπτιακούς καρπούς, φίλε μου, για να θυμάσαι αυτόν τον άγιο τόπο όπου μεγάλωσες».


Τα πεζά αφηγήματα του Σταμάτη Βασίλαρου αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα, από τα μαθητικά του χρόνια στο Κάϊρο μέχρι σήμερα. Ένα μέρος αυτών των αφηγημάτων συγκροτεί την έκδοση, Το Δελφίνι και άλλα διηγήματα. Πρόκειται για μια ειλικρινή και εξομολογητική αφήγηση ζωής, πηγή απόλαυσης και έμπνευσης για τον σημερινό αναγνώστη. Ο Βασίλαρος- συγγραφέας επιδίδεται εξίσου επιτυχώς με τον Βασίλαρο-ιατρό στην παρηγορία ψυχών και σωμάτων.

Ο συγγραφέας
Ο Σταμάτης Βασίλαρος κατάγεται από την Ικαρία. Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και έζησε στο Κάϊρο μέχρι την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο της Αμπετείου Σχολής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία εξειδικεύθηκε στις Η.Π.Α. στη Χειρουργική Ογκολογία, την οποία εξάσκησε στην Αθήνα από το 1964. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής επιδόθηκε στην αντικαρκινική πρόληψη και δραστηριοποιήθηκε σε πολιτιστικά θέματα της Ικαρίας και σε άλλες δραστηριότητες. Από νωρίς αισθάνθηκε την ανάγκη της γραπτής έκφρασης μέσω ποιητικών και πεζών κειμένων. Το 2009 εκδίδονται μερικά από τα ποιήματά του στη συλλογή Το βήμα που δεν έγινε (εκδόσεις Nότιος Άνεμος, 2009).

Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του  Γερμανού ζωγράφου Hermann Franz Blauth.


Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: