Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τα ντοκουμέντα της Ιστορίας: Η πρώτη τελετή των Θεοφανείων στο Μεγάλο Κάστρο το 1831, με διαμαρτυρία κατά της σκλαβιάς

Ο αγιασμός των υδάτων στο Ηράκλειο την περίοδο της αιγυπτιοκρατίας και της τουρκοκρατίας, μέσα από πηγές της εποχής και κείμενα του Ν. Σταυρινίδη και παλαιότερων Ηρακλειωτών
Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη
Ο Αιγύπτιος Μουσταφά Ναϊλή πασάς, ο επονομαζόμενος Γκιριτλής (Κρητικός). Ο σφαγέας του Αρκαδίου, το 1866, ήταν ο πρώτος που έδωσε την άδεια στους χριστιανούς του Μεγάλου Κάστρου να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια, το 1831. (Από το βιβλίο “Το Αρκάδι δια των αιώνων” του μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεου Βενέρη)

Ο αγιασμός των υδάτων στο Ηράκλειο την περίοδο της αιγυπτιοκρατίας και της τουρκοκρατίας, μέσα από πηγές της εποχής και κείμενα του Ν. Σταυρινίδη και παλαιότερων Ηρακλειωτών.

Ο πρώτος εορτασμός του 1831 στην Τρυπητή με διαμαρτυρίες για τη σκλαβιά του νησιού. Η περήφανη στάση του επισκόπου Διονυσίου Καστρινογιαννάκη, μετά το 1889, εναντίον του ασεβή πασά.

Το πρώτο ρεπορτάζ για τα Φώτα στο Μεγάλο Κάστρο, από την εφημερίδα “Μίνως” το 1881.


Τα ντοκουμέντα της Ιστορίας: Η πρώτη τελετή των Θεοφανείων στο Μεγάλο Κάστρο το 1831, με διαμαρτυρία κατά της σκλαβιάς: Τα ντοκουμέντα της Ιστορίας: Η πρώτη τελετή των Θεοφανείων στο Μεγάλο Κάστρο το 1831, με διαμαρτυρία

πηγή: http://www.patris.gr/articles/235272

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: