Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

...το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος 114 όριζε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων...

.....Μετά τα όσα συνόδευσαν την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, έρχεται το νέο Σύνταγμα του 1952, το οποίο υπήρξε συντηρητικό και έμεινε σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένο στα συνταγματικά κείμενα του 1864/1911 και του 1927. Είναι όμως και το Σύνταγμα το οποίο έμελλε να καταργήσει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με το παλατιανό πραξικόπημα του 1965 και να γίνει αντικείμενο υπεράσπισης από το δημοκρατικό κίνημα του 1-1-4 (το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος 114 όριζε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων)....


 
 
Αργότερα το Άρθρο 114 αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 120
 
ΤΜΗΜΑ Δ': Ακροτελεύτια διάταξη
Άρθρο 120
  1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε' Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
  2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
  3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Πηγές:
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.05.2008,id=74167816
http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82#.CE.86.CF.81.CE.B8.CF.81.CE.BF_114

2 σχόλια:

Κατερίνα Ν. είπε...

Είναι δικαίωμα και καθήκον μας, αλλά πως; Πως θα απομακρύνωμε αυτούς που συστηματικά καταλύουν το σύνταγμα αφήνοντάς μας εμβρόντητους και αμήχανους για την οποιαδήποτε δράση...;

Ιωάννης Α. Μελισσείδης είπε...

΄Οσα διέπραξε η απερχόμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ 2009) με έχουν κάνει έξαλλο αλλά...μέχρι στιγμής παραβίαση του Συντάγματος δεν έχει γίνει απ τη Μεταπολίτευση και τη ψήφιση του Συντάγματος 1975 μέχρι σήμερα.Και οι όποιες αναθεωρήσεις είναι μέσα στο εν γένει "συνταγματικό" κλίμα του 1975 και προσωπικά θεωρώ σωστή την αναθεώρηση 1986 και όσα επακολούθησαν.Φυσικά ο πατριωτισμός των Ελλήνων είναι ο Φύλακας του Συντάγματος και είθε να μη χρειαστεί να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα ενάντια σε "επιβουλές" απ όπου και αν θελήσουν να προέλθουν.Ουσιαστικός και ενεργός όμως Φύλακας του Συντάγματος δεν είναι μόνο ο Πατριωτισμός των Ελλήνων αλλά και όσοι/όσες ορκίζονται να "φυλάττουν Πίστιν εις την Πατρίδα, υπακοήν εις το Σύνταγμα και του Νόμους του Κράτους".Πολιτικοί,Δικαστικοί,Δημόσιοι λειτουργοί,στρατιώτες (παντός βαθμού) κ.ό.κ. Σε όλη αυτή τη χορεία ανέθεσε ο Ελληνικός λαός τη διαφύλαξη του Συντάγματος ώστε να μπορεί ο ίδιος να υπάρχει μέσα στις Συνταγματικές ελευθερίες. Γι αυτό η παραβίαση αρχών του Συντάγματος, η πλημμελής φύλαξη τους και άλλα παρεμφερή πρέπει να αντιμετωπίζονται αυστηρά, σε βαθμό κακουργήματος.Τα ίδια πρέπει να ισχύουν εκ μέρους των Πολιτών για τις Ευρωπαϊκές Αρχές και τα Ιδεώδη του δυτικού (νομικού)Πολιτισμού στον οποίο ανήκουμε σαν συνιδρυτές.