Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το δελφίνι και άλλα διηγήματα

Σταμάτης Βασίλαρος


«Κρίμα που δεν μένεις. Θα γινόσουν καλός έμπορας, όπως ο πατέρας σου. Αλλά γίνε ένας καλός γιατρός. Αξίζει περισσότερο».
Ήταν η πρώτη φορά που τον είδα να σηκώνεται από το γραφείο και να με συνοδεύει ώς την πόρτα. Καθώς περπατούσαμε στον διάδρομο, έπιασε ένα πακέτο με χουρμάδες και ένα δεύτερο με αποξηραμένα κομμάτια μπανάνας, τα έβαλε σε μια σακούλα και μου τα προσέφερε.
«Πάρε αυτούς τους αιγυπτιακούς καρπούς, φίλε μου, για να θυμάσαι αυτόν τον άγιο τόπο όπου μεγάλωσες».


Τα πεζά αφηγήματα του Σταμάτη Βασίλαρου αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα, από τα μαθητικά του χρόνια στο Κάϊρο μέχρι σήμερα. Ένα μέρος αυτών των αφηγημάτων συγκροτεί την έκδοση, Το Δελφίνι και άλλα διηγήματα. Πρόκειται για μια ειλικρινή και εξομολογητική αφήγηση ζωής, πηγή απόλαυσης και έμπνευσης για τον σημερινό αναγνώστη. Ο Βασίλαρος- συγγραφέας επιδίδεται εξίσου επιτυχώς με τον Βασίλαρο-ιατρό στην παρηγορία ψυχών και σωμάτων.

Ο συγγραφέας
Ο Σταμάτης Βασίλαρος κατάγεται από την Ικαρία. Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και έζησε στο Κάϊρο μέχρι την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο της Αμπετείου Σχολής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία εξειδικεύθηκε στις Η.Π.Α. στη Χειρουργική Ογκολογία, την οποία εξάσκησε στην Αθήνα από το 1964. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής επιδόθηκε στην αντικαρκινική πρόληψη και δραστηριοποιήθηκε σε πολιτιστικά θέματα της Ικαρίας και σε άλλες δραστηριότητες. Από νωρίς αισθάνθηκε την ανάγκη της γραπτής έκφρασης μέσω ποιητικών και πεζών κειμένων. Το 2009 εκδίδονται μερικά από τα ποιήματά του στη συλλογή Το βήμα που δεν έγινε (εκδόσεις Nότιος Άνεμος, 2009).

Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του  Γερμανού ζωγράφου Hermann Franz Blauth.


Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αραστάς

Άποψη της πόλης του Ηρακλείου. Σε πρώτο πλάνο η Εκκλησία της Παναγίας στο Ξώπορτο (Madonnina) ως Αραστά Τζαμί. Στο κέντρο, ο ναός του Αγίου Μηνά και δεξιά ο μιναρές της Αγίας Αικατερίνης, 1900
Ας προστατεύσουμε ότι απέμεινε από τα μνημεία του Ηρακλείου και ξέφυγε από τη καταστροφική μανία του μπετόν...

Αραστάς
ή Παναγία του Φόρου, Madonnina di piazza, Santa Maria dei Miracoli , τέμενος Ραϊσούχ Κουντάμπ Χατζή Χουσεΐν
Του Ζαχαρία Αλετρά

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ http://www.patris.gr/articles/231846

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

From Dictionary of Islamic Architecture:
 Arasta
Turkish term for a street or row of shops whose income is devoted to a charitable endowment or waqf (equivalent 10 a European shopping arcade).
Definition
Arastas are found in most of the regions of the former Ottoman Empire and usually form part of a commercial or religious complex which may include a han (or khan), a mosque and bath house. Mary arastas were probably made of wood but these have largely disappeared leaving only those made of more permanent materials. Arastas are often covered over with a barrel vault and have a row of shops either side of a central street, but they can also be open to the sky. Important examples of arastas include the Misir Çarsi in Istanbul, the arasta associated with the Selimiye mosque in Edirne and the arastas at the Sokollu complex at Luleburgaz and the Selim I complex at Payas both designed by Sinan. 

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ Καθηγητή Ιωάννη Κόντου
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα πολλοί νέοι Έλληνες άνεργοι προσοντούχοι τεχνολόγοι που προσανατολίζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που τους προσφέρουν θέσεις εργασίας.Η μετανάστευση αυτών των νέων Ελλήνων θα προξενήσει δυσκόλως ανατάξιμη βλάβη στην τεχνολογική αλκή του Έθνους.



 
ΑΙΤΙΕΣ
1. Η απόλυτη αδιαφορία των κομμάτων που κυβέρνησαν κατά την Μεταπολίτευση για την Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ελλάδας
2. Η κομματοκρατία, η οικογενειοκρατία, η ρουσφετολογία και η αναξιοκρατία που έχουν επικρατήσει στους Ελληνικούς δημόσιους φορείς έρευνας και τεχνολογίας.
ΣΤΟΧΟΙ
1. Να περιορισθεί στο μέγιστον δυνατόν η μετανάστευση νέων Ελλήνων άνεργων προσοντούχων τεχνολόγων.
2. Να ενισχυθεί η Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ελλάδας .
3. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
Βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προώθηση του έργου:
1. Δημιουργία Ιστότοπου όπου θα συγκεντρωθούν τα βιογραφικά νέων άνεργων προσοντούχων τεχνολόγων.
2. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Βιογραφικών Νέων Τεχνολόγων.
3. Ομαδοποίηση Βιογραφικών
4. Οργάνωση ομάδων κατά αντικείμενο.
5. Αναζήτηση φορέων εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού που έχουν ανάγκες αναπτυξιακού έργου από προσοντούχους τεχνολόγους.
6. Αναζήτηση αποδήμων διακεκριμένων Ελλήνων τεχνολόγων που είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην προσπάθεια.
7. Σύναψη συμβολαίων τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανωτέρω ειδικές ομάδες υπό την σκέπη Ελληνικών δημόσιων τεχνολογικών φορέων.
8. Διαρκής ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση της προόδου του έργου από ανεξάρτητη ομάδα εμπείρων Ελλήνων τεχνολόγων και επιχειρηματιών υψηλής τεχνολογίας.
9. Εκπαίδευση και καθοδήγηση των νέων προσοντούχων τεχνολόγων για την δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα της ειδικότητας τους

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η φιλοτουρκική στάση των μεγάλων που οδήγησε στις σφαγές της 25ης Αυγούστου του 1898: Η φιλοτουρκική στάση των μεγάλων δυνάμεων που οδήγησε στις σφαγές της 25ης Αυγούστου του 1898

Το πρώτο Εκτελεστικό (κυβέρνηση) της Κρήτης, που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1898, πριν τις σφαγές του Ηρακλείου. Δεύτερος από αριστερά, καθιστός, ο πρόεδρος Ιωάννης Κ. Σφακιανάκης, θεωρούμενος πρώτος πρωθυπουργός της Κρήτης. Αριστερά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που εκπροσωπούσε τα Χανιά. Δεξιά ο Νικόλαος Γιαμαλάκης (Λασίθι). Όρθιοι οι Αντώνιος Χατζηδάκης (Ηράκλειο), Γεώργιος Μυλωνογιαννάκης (Σφακιά), Εμμανουήλ Ζαχαράκης (Ρέθυμνο). (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης© Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών)

 Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη andrikakis@patris.gr
  • Η προειδοποίηση της Γ.Σ. για την προετοιμασία των σφαγών, με τη στήριξη των Άγγλων, η απόρριψη της ένωσης και οι συνεχείς αναβολές της αυτονομίας.
  • Η επιβολή του «προσωρινού πολιτεύματος» της κρητικής κυβέρνησης.
  • Η επίσημη αλληλογραφία Κρητών και αντιπροσώπων των ΜΕΔ και τα πρακτικά των συζητήσεων
 "...Οι φοβερές σφαγές των χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου του 1898, άλλαξαν στην κυριολεξία τα «προγραμματισμένα» γεγονότα και την ιστορία στην Κρήτη, οδηγώντας σε άμεση εκδίωξη του τουρκικού στρατού από το νησί, μετά από 229 χρόνια καθολικής και βάρβαρης κατοχής. Η ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ρωσίας, και κυρίως των δύο πρώτων, σε σχέση με τα δραματικά γεγονότα σήμερα αποτιμώνται ως τεράστιες..."

Η φιλοτουρκική στάση των μεγάλων που οδήγησε στις σφαγές της 25ης Αυγούστου του 1898: Η φιλοτουρκική στάση των μεγάλων δυνάμεων που οδήγησε στις σφαγές της 25ης Αυγούστου του 1898

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ  http://www.patris.gr/

ΦΩΚΙΔΑ TV.gr: Η πολυεθνική του νερού Suez έρχεται για τον Μόρνο;...

ΦΩΚΙΔΑ TV.gr: Η πολυεθνική του νερού Suez έρχεται για τον Μόρνο;...: Διαβάζουμε: για δεύτερη φορά τα γαλλικά δικαστήρια δικαίωσαν την εταιρία TV Channel ARTE, παραγωγό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ FLOW, το ο...

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Απόψεις για επικείμενη πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

του Ιωάννη Κόντου
Καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών
  
Ανησυχώ πολύ με τις προβλεπόμενες πωλήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Είναι τόσο σοβαρό το θέμα που δεν το αποκλείω να ήταν από τους βασικούς στόχους επίθεσης των τοκογλύφων δεδομένης της προβλεπόμενης παγκόσμιας λειψυδρίας.

Η ΠΩΛΗΣΗ της ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΘ πρέπει ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να αποκτήσει και πάλι καθεστώς Δημόσιας Υπηρεσίας για σοβαρούς εθνικούς και κοινωνικούς λόγους.

ΠΟΤΕ να ΜΗΝ ιδιωτικοποιηθεί!

ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΦΥΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ  ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ! ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ !

Η ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ.

ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΧΕΡΙ ΠΡΟΔΟΤΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

2 Ιουλίου 2012

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Στόχοι για μιά καλύτερη Ελλάδα, και βαθύτερες Αιτίες της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης

του Καθηγητή Πέτρου Α. Μ. Τζελεπίδη

Στόχοι για μιά καλύτερη Ελλάδα,
και βαθύτερες Αιτίες της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης

Ένα ανεξήγητο γεγονός, παγκοσμίως αποδεκτό και ως γεγονός και ως ανεξήγητο, είναι ο Ελληνικός πολιτισμός.[1] Συγκεκριμένα γράφει ο Μπ. Ράσσελ:

«Σε ολόκληρη την ιστορία, τίποτε δεν είναι τόσο εκπληκτικό ή τόσο δύσκολο να εξηγηθεί όσο η ξαφνική ανόρθωση του πολιτισμού στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά που φτιάχνουν ένα πολιτισμό υπήρχαν ήδη για χιλιάδες χρόνια στην Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, και είχαν διαδοθεί από εκεί στις γειτονικές χώρες. Αλλά ωρισμένα στοχεία έλειπαν έως ότου οι Έλληνες τα παρέσχον. Ό,τι κατόρθωσαν στην τέχνη και την λογοτεχνία είναι οικείο στον καθένα, αλλά ό,τι έκαναν στον καθαρά διανοητικό χώρο είναι ακόμα περισσότερο εξαιρετικό. Εφηύραν μαθηματικά* και επιστήμη και φιλοσοφία° πρώτοι έγραψαν ιστορία σε αντίθεση με απλά χρονικά° στόχαστηκαν ελεύθερα γύρω από την φύση του κόσμου και τους σκοπούς της ζωής, χωρίς να περιορίζονται από τα δεσμά οιασδήποτε ορθοδοξίας.»

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα της χρυσής εποχής της Αθήνας. Η έλλειψη ηθικών αξιών, η αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική οικονομική πολιτική, η αντικατάσταση ουσιαστικών αξιών από την ‘αξία’ του καταναλωτισμού, και τα κοντόθωρα συμφέροντα της καθόλου ηγεσίας της χώρας και των διαμορφωτών κοινής γνώμης, διαμόρφωσαν τον αντίστοιχο μέσο Έλληνα. Τον μέσο Έλληνα που συνοπτικά περιγράφω μέσω των στόχων που καταγράφω. Ο Έλληνας αυτός εάν δεν μεταμορφωθεί θα δυστυχήσει πολύ περισσότερο.
             Η επίτευξη των στόχων που ακολουθούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μιά καλύτερη Ελλάδα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι αρκετοί, είναι όμως αναγκαίοι. Ο καθένας από αυτούς τους στόχους αναδεικνύει ταυτόγχρονα και μία βαθύτερη αιτία για την υφιστάμενη κοινωνική κρίση. Οι στόχοι που προτεινονται δεν είναι, και δεν θα έπρεπε να είναι, κυρίως οικονομικοί. Ποτέ, καμμία κοινωνία δεν ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό στην βάση αποκλειστικώς οικονομικής ανάπτυξης.
            Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι οι ακόλουθοι στόχοι και άμεσα συσχετιζόμενες αιτίες αποτελούν ένα σύστημα. Η τροποποίηση –και πολύ περισσότερο αντικατάσταση ή κατάργηση- έστω και μιάς συνιστώσας ενός συστήματος έχει συνέπειες στο καθόλου σύστημα. Σε ένα κοινωνικό σύστημα στόχων και αιτίων, όπως αυτό που περιγράφεται κατωτέρω, οι συνέπειες προβλέπεται να είναι ριζικές. Σίγουρα αφορούν τον καθένα μας και απαιτούν αλλαγές της νοοτροπίας και συμπεριφοράς του καθένα μας. Τέτοιες αλλαγές χρειαζόμαστε σαν Έλληνες που θα αναγνωρίζονταν ξανά διεθνώς σαν παράδειγμα για μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Στόχος-1: Απαραβίαστη εφαρμογή αξιοκρατίας στον Πανεπιστημιακό χώρο, την Δικαιοσύνη, την Υγεία, και την Δημόσια Διοίκηση. Αυστηρή τιμωρία για οιανδήποτε παράβαση καθήκοντος. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται πανεπιστημιακοί οι οποίοι αποδεδειγμένως έχουν λογοκλέψει να παραμένουν μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Γενικότερα, οιοσδήποτε αξιωματούχος, οσονδήποτε υψηλή θέση και εάν κατέχει, θα πρέπει να υπόκειται και όχι να διαφεύγει τον νόμο. Αυτή είναι μιά διεθνώς εφαρμοζόμενη πρακτική (π.χ., παραίτηση προέδρου Ουγγαρίας, 2 Απριλίου 2012, και υπουργού Άμυνας Γερμανίας, 1 Μαρτίου 2012 για λογοκλοπή) η οποία θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και στην χώρα μας –απαρεγκλίτως.

Στόχος-2: Εξαντλητικούς ελέγχους για την πάταξη της διαφθοράς με μηδενική ανοχή και χωρίς οιαδήποτε εξαίρεση. Ο στόχος αυτός απαιτεί την τάχιστη απονομή και εφαρμογή της Δικαιοσύνης με επίσης ουδεμία εξαίρεση.

Στόχος-3: Αλλαγή νοοτροπίας. Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία εδώ και αρκετά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμα και μόλις 3 χρόνια πριν, συνέχιζε να ομφαλοσκοπείται και να αυτοθαυμάζεται ενώ ταυτοχρόνως κακοποιούσε την γλώσσα τους, και ουσιαστικά αγνοούσε τις αναντικατάστατες και θεμελιώδεις κατακτήσεις της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμα και σήμερα, η μεν συντριπτική πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας όλων των κομμάτων συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως και πριν, η δε συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αγνοεί τα βασικά προβλήματα και τις κύριες δυνατότητες της χώρας, και συνεχίζει να ρίχνει τα σφάλματά τους στους άλλους. Σε μιά χώρα που:

α) Οι πολίτες της δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μία συζήτηση στην τηλεόραση επειδή σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες μιλάνε ταυτοχρόνως.
β) Τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και οι οδηγοί μηχανών θεωρούν δικαίωμα τους να τρέχουν πάνω σε αυτά.
γ) Λωρίδες κεντρικών αρτηριών (π.χ., Συγγρού, τέρμα Πατησίων) καταλαμβάνονται από οδηγούς ταξί επειδή έτσι τους βολεύει και οι πολίτες διπλοπαρκάρουν για τον ίδιο λόγο, αδιαφορώντας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούν.
δ) Πολίτες συνεργάζονται για να καρπωθούν κρατικές παροχές που δεν δικαιούνται (π.χ., επιδόματα αναπηρίας σε αρτιμελείς, συντάξεις σε νεκρούς). Και ακόμα !
ε) Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών θεωρεί δικαίωμα τους να βλάπτουν τους συνανθρώπους τους, ενώ ταυτόγχρονα όταν βρεθούν σε χώρα του εξωτερικού όπου το κάπνισμα επίσης απαγορεύεται ούτε διανοούνται να καπνίσουν σε κοινόχρηστους χώρους (βγαίνουν έξω έστω και με θερμοκρασίες υπό το μηδέν).
στ) Πολίτες ρυπαίνουν σχεδόν ό,τιδήποτε σχεδόν όπουδήποτε με διάφορους τρόπους. Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, τις παραλίες και τα δάση, χωρίς να περνάει από το μυαλό τους ότι η ζωή τους θα ήταν υγειηνότερη και ωραιότερη εάν δεν ρύπαιναν. Πόλεις όπου βρίθουν οι ακαθαρσίες σκύλων στους δρόμους, η κακοποίηση αγαλμάτων, τα πεταμένα χαρτιά και άλλα μίκρο-αντικείμενα, η ηχητική ρύπανση. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που ρυπαίνουν διατηρούν το σπίτι τους καθαρό;
η) Πολίτες που αποδέχονται, αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν, και πολιτικοί μηχανικοί που κατασκευάζουν εκτρωματικά κτήρια απανταχού της Ελλάδας. Στο όνομα μιάς απροσδιόριστης ελευθερίας η αισθητική τείνει να μηδενισθεί. Γιατί ο σχεδιασμός και το κτίσιμο νέων ‘Παρθενώνων’ να μη είναι στόχοι τουλάχιστον μερικών από τους νέους μας αρχιτέκτονες;
θ) Το άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών έχει περιορισθεί στα ΑΕΙ και αντ’ αυτών έχουμε άσυλο ασυδοσίας ομάδων. Ομάδων που καλύπτονται από μέλη ΔΕΠ για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.
ι) Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, και άλλων υποτιθέμενα πνευματικών ταγών, προτιμά:

- Να ακολουθεί την μετριότητα αντί να εμπνέει τον λαό να μεγαλουργήσει.
- Να ανέχεται -και αρκετοί να υποβοηθούν ή και να καρπώνονται από- την διαφθορά αντί να καθίσταται τιμωρός της και παράδειγμα προς μίμηση.

ια) Η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ουσιαστικά αδιαφορεί για την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων, και μερικοί ακόμα και παραπλανούν για την δήθεν υψηλή διεθνή αξιολόγησή τους με μεθόδους ανάξιες ακαδημαϊκών δασκάλων. Οι θύλακες αριστείας των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλονται αποκλειστικά στην αντοχή και την διεθνή αναγνώριση ολίγων ουσιαστικών ερευνητών και δασκάλων. Αντίστοιχα, οι έλληνες φοιτητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που δεν αποδέχτηκαν το ελλήνικό πανεπιστημιακό κατεστημένο και δυστυχώς, οι περισσοτέροι από αυτούς παραμένουν στο εξωτερικό –επειδή δεν είναι αποδεκτοί από τα κατά κύριον λόγο αναξιοκρατικά ελληνικά ΑΕΙ. Οι εξαιρέσεις απέχουν πόρρω από το να επαρκούν° χρησιμοποιούνται μόνο τεχνηέντως από τους συμφέροντα, για την διατήρηση της αναξιοκρατίας, έχοντες.

Μιά τέτοια χώρα δεν έχει λαμπρές προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινάει από τον καθένα μας. Ο ωχ-αδερφισμός και ο ατομισμός είς βάρος των άλλων χρειάζεται να αντικατασταθεί από συλλογικότητα για την βελτίωση των συνθηκών όλων μας. Χρειαζόμαστε ουσιαστική επικοινωνία αντί προπαγάνδας και μονολόγων. Ουσιαστική επικοινωνία σημαίνει αμοιβαία κατανόηση των διαφορετικών αναγκών και επιθυμιών ενός εκάστου ή ομάδων και σύνθεση των διαφορετικών απόψεών τους.

Στόχος-4: Μείωση γραφειοκρατίας στο ελάχιστο δυνατό, και κατ’ αρχήν στα επίπεδα προηγμένων χωρών, π.χ., Βρετανία, με αυτόματη τιμωρία όσων δεν τηρούν τους νόμους ενάντια στην κατασπατάληση πόρων που συνεπάγεται η συντήρησή της. Ο στόχος μείωσης της γραφειοκρατίας θα πρέπει να ενταχθει λειτουργικά στο σχέδιο δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση. Η επίσημη ένταξη της Ελλάδας (19 Απριλίου 2012) στην «Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση του ΟΗΕ διευκολύνει την επίτευξη αυτού του στόχου. Η μείωση της γραφειοκρατίας θα πρέπει να επιτευχθεί σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και στα τρία επίπεδα δημόσιας διοίκησης. Μιά τέτοια μείωση θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι και όχι μόνο στην οικονομία.

Στόχος-5: Ανάπτυξη ανταγωνιστικότητας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αιχμής. Τρία παραδείγματα: Πρώτον, με βάση την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση προγραμμάτων όπως ο ‘Ήλιος’, με προϋπόθεση βεβαίως και το οικονομικό συμφέρον της Ελλάδος, να προχωρήσουμε στην κατάκτηση πρωτοποριακής θέσης στον τομέα αυτό. Δεύτερον, ανάπτυξη προωθημένου λογισμικού για εσωτερική βελτίωση τομέων και εξωτερική εμπορία (μιά ιδιαίτερα επωφελής υποκατηγορία του είναι το λεγόμενο ευφυές λογισμικό). Τρίτον, ανάπτυξη άλλων απαραίτητων τεχνολογιών όπως η βιοτεχνολογία και η αιολική ενέργεια. Για τον στόχο αυτό καθώς και την αξιοκρατική ανάπτυξη της τριτοβάθμιας παιδείας απαιτούνται:

α) Οικονομικά και αξιοκρατικά κίνητρα επιστροφής Ελλήνων που έχουν αναγνωρισθεί σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού.
β) Πλήρη οικονομική υποστήριξη για την μετεκπαίδευση Ελλήνων στα κορυφαία Πανεπιστήμια του πλανήτη μας, με υποχρέωση επιστροφής τους στην Ελλάδα για την υλοποίηση αυτών των στόχων.
γ) Μακροχρόνιος σχεδιασμός για την ανέλιξη των υπαρχόντων, εθνικών κέντρων ή θυλάκων Αριστείας σε παγκόσμια κέντρα Αριστείας: (γ1) Κέντρα Αριστείας Βασικής Έρευνας, και (γ2) Κέντρα Αριστείας Προωθημένης Έρευνας Εφαρμογών. Γιατί άλλες συγκρίσιμες χώρες και όχι η Ελλάδα;

Στόχος-6: Ποιοτική ενίσχυση παραδοσιακών τομέων ελληνικής οικονομίας. Παράδειγμα: Μετεξέλιξη μέρους του υπάρχοντος τουρισμού και ανάπτυξη πρωτοποριακών μονάδων για την προσέλκυση υψηλού τουρισμού σε νέους θεματικούς τομείς.

Στόχος-7: Εμπλουτισμός και όχι πτώχευση της Ελληνικής γλώσσας. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα την πρώτη φορά που διαπίστωσα ότι ό μέσος Άγγλος μιλάει πολύ καλύτερα Αγγλικά από ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων -με πανεπιστημικό πτυχίο- τα Ελληνικά.

Στόχος-8: Δημιουργία ουσιαστικού σχεδίου –σε βάθος 30ετίας- για την μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης (όχι της πληροφόρησης και συνακόλουθης εμπορευματοποίησής της). Η παρούσα κατάσταση της Ελλάδας χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, από την πρακτικώς μηδενική παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης πλανητικής σημασίας. Συγκρίσιμες χώρες το έχουν επιτύχει, και οι Έλληνες μπορούν εάν το αποφασίσουν και συνδυάσουν την ατομικότητα με την συλλογικότητα. Να σημειωθεί ότι, η κοινωνία της γνώσης δεν ταυτίζεται με την (από πολλούς επαγγελόμενη) οικονομία που βασίζεται στην γνώση. Η δεύτερη είναι μέρος και εξυπηρετεί την πρώτη. Ποιό συγκεκριμένα, η κοινωνία της γνώσης βασίζεται και στοχεύει –μεταξύ άλλων:

α) Στην ερευνητική επανάσταση για την οποία το κοινό απαιτείται να είναι πλήρως ενημερωμένο (δείτε πρόσφατη θέση -2010- της Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας  (The Royal Society)).
β) Δωρεάν ή προσιτή, παγκόσμια πρόσβαση στη γνώση (δείτε Παγκόσμια Έκθεση Ουνέσκο για τις κοινωνίες της γνωσης, δημοσιεύσεις Ουνέσκο 2005).
γ) Στην σύνθεση πολιτιστικών και επιστημονικών αξιών.
δ) Η πολυπλοκότητα, πλανητική διάσταση, και αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης, των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτεί την επιστημονική συνεργασία Βορρά-Νότου.
ε) Δημιουργία κοινωνιών αειφόρου ανάπτυξης.
στ) ´Οπως ρητώς σημειώνεται στην προαναφερθείσα έκθεση της Ουνέσκο, «Από τις απαρχές της δημοκρατίας στην Αθήνα, τα κοινωνικά αξιώματα έχουν αποτελέσει απαραίτητο συστατικό των υποχρεώσεων του πολίτη» (σ. 179). Η δια βίου μάθηση (χαρακτηριστικό της κοινωνίας της γνώσης) εξομαλύνει τις διαφορές γνώσης και συνεπώς μειώνει την άλλως υπερβολική εξουσία των επαϊόντων (οιασδήποτε υπαρκτής ή υποθετικής μορφής).

Η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει μέρος των επερχόμενων κοινωνιών γνώσης.

Μπορούμε, οι Έλληνες, να επιτύχουμε μέσα στον 21ο αιώνα, κάτι παρόμοιο με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό; Ή, τουλάχιστον, να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη μιάς κοινωνίας γνώσης, μιάς κοινωνίας αλληλεγγύης, μιάς κοινωνίας που σέβεται όλα τα μέλη της και το περιβάλλον που την συντηρεί; Ναι, εάν υλοποιήσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ολική ανάταση της ελληνικής κοινωνίας. Μερικά βασικά στοιχεία ενός τέτοιου σχεδίου περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους. Προτάθησαν με την ελπίδα συνεισφοράς στον προαπαιτούμενο διάλογο και δράση για την υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου και εφικτού στόχου.

Υγ. Υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα που έχει εμπεριστατωμένα προτείνει τον αναγκαίο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζοντας όχι μόνο βραχυπρόθεσμες, κυρίως, οικονομικές ανάγκες αλλά τις βαθύτερες αιτίες της χειμαζόμενης και παραπαίουσας ελληνικής κοινωνίας; Νομίζω όχι. Μπορεί να δημιουργηθεί; Γιατί όχι;! Στο νου και στο χέρι μας είναι.

Καθηγητής Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης

23 Απριλίου 2012,

13 Ιουνίου 2012.



[1] Russell, B. 1946, σ. 25. Ιστορία Δυτικής Φιλοσοφίας (A History of Western Philosophy, Unwin).
* «Αριθμητική και κάποια γεωμετρία υπήρχε μεταξύ των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, αλλά κυρίως σε μορφή πρακτικών κανόνων. Ο παραγωγικός λογισμός από ένα σύστημα γενικών παραδοχών ήταν Ελληνική καινοτομία.»

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Verdammter Grieche! (Καταραμένε Ελληνα!)

Johann Christoph Friedrich von Schiller  (10 November 1759 – 9 May 1805)
 
Verdammter Grieche!

Verdammter Grieche, 
Wohin ich mein Denken drehe, wohin ich meine Seele wende,sehe ich dich, finde ich dich!
Sehne ich mich nach Kunst, Poesie, Theater, Architektur, bist du davor,erster, unübertroffen.
Suche ich nach Wissenschaft, Mathematik, Philosophie, Medizin , bist du führend und unüberwindbar.
Durste ich nach Demokratie Fairness und Gleichheit, bist du vor mir, unachahmbar konkurrenzlos.
Verfluchter Grieche...Verfluchtes Wissen. 
Warum soll ich dich berühren?
Um zu spüren, wie klein ich bin, unwichtig, unbedeutend?
Warum lassen Sie mich nicht in mein Elend und in meine Sorglosigkeit?

Καταραμένε Ελληνα!

Καταραμένε Ελληνα,
Οπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω!
Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική..., κορυφαίος και ανυπέρβλητος. 
Διψώ για Δημοκρατία, Ισονομία και Ισότητα εσύ μπροστά μου ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Ελληνα, καταραμένη γνώση….. 
Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;”

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Απαίτηση για Γην και Ύδωρ

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η απαίτηση για γην και ύδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γην και ύδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.

'Οταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από τον Βασιλέα Λεωνίδα στην Σπάρτη γην και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, λέγοντάς τους πως θα τα βρούν εκεί.

Η φράση γην και ύδωρ, ακόμα και στα νέα ελληνικά, συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε έναν κατακτητή.

Τί μας θυμίζουν όλα αυτά; Καιρός δεν είναι να μιμηθούμε την αξιοπρέπεια και γενναιότητα των προγόνων μας; Τέρμα στον ραγιαδισμό και στην κάμψη της οσφύος στους τοκογλύφους.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (19-5-12)

Του Ιωάννη Κόντου 
Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
email: ikontos2003@yahoo.com
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Έχοντας πείρα σε αναπτυξιακά προγράμματα σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου ώστε να συμβάλω όσο μπορώ στην ορθολογική και συστηματική σύνταξη, σύγκριση αλλά και συνδυασμό των κομματικών Προγραμματικών Δηλώσεων εν όψει των  βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Το κείμενο που ακολουθεί είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης προσπάθειας που έκανα επί του θέματος των κομματικών Προγραμματικών Δηλώσεων. Αν υπάρξουν χρονικά περιθώρια μπορεί να επανέλθω αργότερα με βελτιωμένες και επαυξημένες προτάσεις. Η βασική μου ιδέα που και άλλοι την έχουν αναφέρει είναι ότι ένα κείμενο κομματικών  Προγραμματικών Δηλώσεων είναι προτιμότερο να δομείται με βάση την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της Πατρίδας μας.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΥΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Προτείνω η επί μέρους δομή του κειμένου για την πρόταση από ένα κόμμα της λύσεως για κάθε πρόβλημα  να περιέχει τις παρακάτω ενότητες: 
1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
2. ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
3. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
4. ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
5. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
6. ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
7. ΕΣΟΔΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ
     10.ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΕΩΣ 


ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΥΣΕΩΣ
ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ
1. Περιγραφή του προβλήματος
Η περιγραφή του προβλήματος πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σαφής και μονοσήμαντη και να αναφέρει τους τομείς κρατικής δραστηριότητας που εμπλέκονται καθώς και την ζημία που επέρχεται στους πολίτες μα την αδράνεια ως προς την επίλυσή του.
2. Αίτια δημιουργίας του προβλήματος
Πρέπει να προσδιορίζονται κατά το δυνατόν τα κυριότερα αίτια που ευθύνονται για την δημιουργία του προβλήματος και να ιεραρχούνται χρονικώς καθώς και ως προς την ισχύ τους επί της δημιουργίας του προβλήματος.
3. Στόχοι της προτεινόμενης λύσεως του προβλήματος
Πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς και όπου είναι δυνατόν και αριθμητικώς οι στόχοι που επιδιώκεται να επιτευχθούν με την εφαρμογή της προτεινόμενης λύσεως. Επίσης θα πρέπει να προσδιορίζονται όπου αρμόζει και οι μέθοδοι διαπίστωσης της επιτυχίας της προτεινόμενης λύσεως κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της εφαρμογής της.
4 . Μέθοδος λύσεως του προβλήματος
Η μέθοδος λύσεως του προβλήματος πρέπει να αναλύεται με την αναφορά των απαιτούμενων μέτρων σε σχέση με τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος ώστε να γίνεται προφανής η εξάλειψη των αιτίων αυτών δια της προτεινομένης μεθόδου.
5. Απαιτούμενα μέτρα
Τα απαιτούμενα για την λύση του προβλήματος μέτρα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς μαζί με τον χρονικό προγραμματισμό λήψεώς τους. Πρέπει επίσης να προδιαγράφονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για όποια μέτρα απαιτούνται.
6. Δαπάνες των μέτρων για το κράτος και τους πολίτες
Πρέπει να υπολογίζονται ,παραθέτοντας τον αλγόριθμο υπολογισμού και τον χρονικό τους προγραμματισμό, οι δαπάνες που θα βαρύνουν το κράτος ή/και τους πολίτες με τη λήψη του κάθε μέτρου.
7. Έσοδα μέτρων για τον κρατικό προϋπολογισμό
Πρέπει να υπολογίζονται παραθέτοντας τον αλγόριθμο υπολογισμού και τον χρονικό τους προγραμματισμό τα αναμενόμενα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό από την εφαρμογή κάθε μέτρου εφόσον συμβαίνει.
8. Κοινωνικές και οικονομικές ωφέλειες των πολιτών
Πρέπει να προσδιορίζονται οι κοινωνικές ωφέλειες των πολιτών και να υπολογίζονται παραθέτοντας τον αλγόριθμο υπολογισμού και τον χρονικό τους προγραμματισμό οι οικονομικές ωφέλειες των πολιτών που αναμένονται από την εφαρμογή της λύσεως του προβλήματος.
9. Προβλεπόμενες αντιδράσεις και μέτρα αντιμετώπισής τους
Πρέπει να προσδιορίζονται οι τυχόν αρνητικές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της λύσεως του προβλήματος στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό από θιγόμενα άτομα ή/και φορείς και να προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
10. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της λύσεως
Πρέπει να δίδεται λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της λύσεως του προβλήματος που θα προσδιορίζει τον χρονικό προγραμματισμό των αναγκαίων μέτρων καθώς και τις οικονομικές εκροές και εισροές για κάθε στάδιο εφαρμογής μαζί με τους προβλεπόμενους χρόνους εμφάνισης των κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών των πολιτών καθώς και των τυχόν αρνητικών αντιδράσεων

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 
Πιστεύω ότι η παρουσίαση των κομματικών προγραμματικών δηλώσεων όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς την ανωτέρω προτεινόμενη μορφή θα διευκολύνει την ορθολογική προεκλογική συζήτηση επί αυτών καθώς και την πιθανή μετεκλογική σύνθεσή τους για την πραγματοποίηση συνεργασιών που οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τις υποδεικνύουν απαραίτητες για την συγκρότηση βιώσιμης Κυβέρνησης. Τέλος προσφέρομαι αφιλοκερδώς να βοηθήσω οποιονδήποτε κατερχόμενο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αντι-μνημονιακό πολιτικό φορέα να συντάξει τις προγραμματικές του δηλώσεις σύμφωνα με την μορφή που προτείνω.

Η Μάχη της Κρήτης

Ακριβώς πριν 71 χρόνια το Γ΄Ράιχ ξεκινούσε τη μεγάλη στρατιωτική του επιχείρηση με τις πιό επίλεκτες μονάδες των αλεξιπτωτιστών του προκειμένου να καταλάβει την Κρήτη κι από κει εύκολα να επιχειρήσει σε λίγες ώρες στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια, μέσω της Τουρκίας να φτάσει στη Ρωσία. Τα πράγματα όμως δεν ήλθαν όπως τα περίμενε ο Χίτλερ, αφού οι άοπλοι Κρητικοί, με ξύλα και πέτρες, μαζί με μικρές δυνάμεις Αγγλων, Νεοζηλανδών και Αυστραλών, κατάφεραν να τους κρατήσουν επί 9 ημέρες και να τους χαλάσουν όλα τα σχέδια. Οι παππούδες μας έδειξαν το δρόμο της αυτοθυσίας για την ελευθερία. Σήμερα έχουμε ευθύνη να μην υποκύψουμε στον οικονομικό πόλεμο και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Η Μάχη της Κρήτης

Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα μπροστά!!!

Ο Ελληνικός Λαός μίλησε και έδωσε το μήνυμά του στους αλαζόνες και ανίκανους πολιτικούς. Από το "λεφτά υπάρχουν" του ΓΑΠ ως το το σείσιμο του δείκτη της χειρός του Βενιζέλου που τόσο καιρό υπομείναμε παρά τη θέλησή μας. Οι συνυπογράψαντες την καταδίκη της χώρας μας τιμωρήθηκαν δεόντως. Τώρα αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι αφού καθαρίσει το τοπίο από όλους αυτούς, να κυβερνηθεί η χώρα σωστά και να προχωρήσει στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.

Μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει, γιατί διαθέτει τα μυαλά που οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα τα άφηναν με ευκολία να εκπατρίζονται και να προσφέρουν σε άλλους τα φώτα τους. Μπροστά λοιπόν, με άξιους ανθρώπους στην ηγεσία, χωρίς πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια που θα υποστηρίξουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, θα προωθήσουν τις νέες τεχνολογίες ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως μια χώρα παραγωγής γνώσης και καινοτομίας (τεχνολογικής και μη τεχνολογικής) καθώς και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα σαθρά επιχειρήματα των δεινόσαυρων της πολιτικής ότι χωρίς αυτούς χανόμαστε είναι αβάσιμα λόγια εκφοβισμού..

Ο Βενιζέλος με κάθε τρόπο προσπαθεί και επιμένει μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του να μπει στο παιχνίδι θέτοντας δήθεν στόχους εμφανιζόμενος ως σωτήρας που θα συμβάλει ώστε η χώρα να μη μείνει ακυβέρνητη. Δεν το παίρνουν απόφαση ότι ο λαός τους απέρριψε και δεν τους εμπιστεύεται πια;;; Ας το πάρουν λοιπόν όλοι αυτοί απόφαση που υπέγραφαν ελαφρά τη καρδία τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις υποτέλειας ότι η χώρα θα κυβερνηθεί από αυτούς που επέλεξε ο λαός και όχι από αυτούς που τον πρόδωσαν και τον εξαθλίωσαν. 

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Στη δίνη των εκλογών

Στη δίνη των εκλογών



Του Μανόλη Αστυρακάκη

(Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας μην τους φοβάσαι,

…πάντα στο νου σου νά ʼχεις την Ιθάκη)


Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 θα είναι εντελώς διαφορετικές από πολλές απόψεις. Δυο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία:

α) Οι παρενέργειες της μνημονιακής πολιτικής β) Το διαγραφόμενο τέλος του δικομματισμού.

Ωστόσο, οι αρχηγοί των δύο παλαιών «κομμάτων εξουσίας» (προσωνυμία που φέρνει πλέον συνειρμούς αποτυχίας) συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Τα ίδια τετριμμένα προεκλογικά κολπάκια: Προσπάθεια πόλωσης, λεονταρισμοί, ψευδοδιλήμματα, φανφάρες, ψεύτικες υποσχέσεις. Και ενώ είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστούν, αφού έχουν βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στο συμβόλαιο με τους τοκογλύφους, υποκρίνονται ότι κονταροχτυπιούνται σαν γραφικοί δονκιχωτικοί μονομάχοι. Είναι έκδηλη η προσπάθειά τους να ορθώσουν μπροστά στο λαό το παλαιοκομματικό δίλημμα: ή αυτοί ή το χάος. Αλλά αυτό το χάος ούτε αυτοφυές είναι ούτε το προκάλεσε ο λαός. Και γνωρίζει πολύ καλά ο λαός ποιοι είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γιʼ αυτό.

Από την άλλη μεριά συμβαίνουν έντονες ανακατατάξεις των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι αυτό είναι ένα υγιές σύμπτωμα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η πολυφωνία είναι ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας. Αντίθετα ο δικομματισμός, με τη συνεχή εναλλάξ νομή της εξουσίας, επέβαλε αυτοδίκαια ιδιοκτησιακή σχέση, και το χειρότερο, με την ευτελιστική πελατειακή νοοτροπία δίχασε τον ελληνικό λαό σε δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Χωρίς αμφιβολία, ο λαός, τώρα που έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά κόμματα, ανακαλύπτει ότι είναι περισσότερα τα κοινά στοιχεία που τον ενώνουν.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι ο δικομματισμός υπηρέτησε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, κάνοντας συχνά εκπτώσεις και συμβιβασμούς, για να αποσπάσει την εύνοια ολιγαρχικών και μονοπωλιακών κέντρων.

Καταλύτης σʼ αυτές τις εκλογές είναι το «αμφιλεγόμενο» Μνημόνιο. Τι είναι τελικά, σωτηρία ή καταστροφή; Ομολογουμένως υπάρχει σύγχυση και έντονος προβληματισμός. Αυτοί που το υπέγραψαν, επιμένουν ότι η παραμονή στο Μνημόνιο είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και ακόμη, ότι είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διατυπώσεις είναι γενικές και αόριστες. Προκύπτουν ερωτήματα καίρια που ζητούν απάντηση: Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι θα υπάρξει δέσμευση της χώρας για πολλές δεκαετίες, με επαναλαμβανόμενα μέτρα και παρατεταμένη ύφεση; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τα χρήματα των δανείων θα πηγαίνουν κατά προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δόσεων τών προηγούμενων δανείων; Λέγεται μάλιστα ότι ούτε καν θα έρχονται στην Ελλάδα. Και ακόμη, υπάρχει ή όχι ο κίνδυνος ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας;

Αν είναι έτσι, η κατάσταση διαγράφεται ζοφερή. Δηλαδή, τελικά, τι πάμε να περισώσομε, όταν θα έχομε απολέσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια μας, όταν θα έχει υποθηκευτεί η χώρα και η εθνική ανεξαρτησία;

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ο αντίλογος: Οι δανειακές συμβάσεις είναι αντισυνταγματικές, όπως υποστηρίζουν συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι, γιατί περιέχουν όρους επαχθέστατους για την επιβίωση του λαού και γιατί υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία, και επομένως είναι δυνατό να ακυρωθούν. Όσο για την εκβιαστική απειλή της έξωσης τής χώρας από την Ε.Ε., αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μοχθηρότατο επιχείρημα. Δηλαδή, η παραμονή στην Ε.Ε. έχει ως προϋπόθεση την πλήρη υποταγή και αποδοχή των εξευτελιστικών όρων του Μνημονίου που υπαγορεύονται από την απληστία των διάφορων τοκογλυφικών οίκων; Αυτό δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με τις αρχές και το δίκαιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας! Είναι καιρός, επί τέλους, να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν καταστρατηγούνται αυτές οι αξίες, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης. Με αυτό που επιδιώκουν να επιβάλουν, να υπάρχουν αφεντικά και σκλάβοι στην Ε.Ε., είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πάμε βήμα παρακάτω. Με ποια λογική και με ποιο δίκαιο θα παίρνομε χρήματα από τη Γερμανία με επιτόκιο 5%, τα οποία η ίδια έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα με επιτόκιο 1ή 2%; Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Γερμανία μετά το τέλος του Πολέμου έκανε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της.

Είναι καιρός πλέον να απαλλαγούμε από φοβικά σύνδρομα και να βγάλομε τον βρόγχο που μας έχουν βάλει στον τράχηλο, προτού πνιγούμε.

Την επομένη των εκλογών θα βρεθούμε σε μια αποφασιστική καμπή της νεοελληνικής ιστορίας. Και πρέπει να γίνει σωστή ανάγνωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ενδεχομένως να υπάρχει έκδηλο το στοιχείο του θυμού και επιτακτική η ανάγκη τιμωρίας. Που σημαίνει ότι αιωρείται διαρκώς το αίτημα για κάθαρση. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να βγούμε από το τέλμα, διαφαίνεται λογικά ότι ένας δρόμος υπάρχει: Η σύμπραξη, ή τέλος πάντων συνεργασία, ανθρώπων τίμιων, γενναίων και αποφασιστικών. Συνεργασία όχι μόνο κομμάτων, αλλά και ατόμων. Που θα μείνουν σταθεροί, πέρα από ιδεολογικές στρατηγικές, στους παρακάτω κοινούς στόχους:

α) Να καταγγείλουν τις αντισυνταγματικές συμβάσεις, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση δόλου σχετικά με τα χρέη μας, αλλά και ότι δεν δεχόμαστε πλέον άλλους δανεισμούς με όρους αποικιοκρατίας και υποτέλειας.

β) Να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της χώρας και στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

γ) Να εφαρμοστεί επί τέλους το «πόθεν έσχες» και να πάρουν πίσω από τους άρπαγες το λεηλατημένο δημόσιο χρήμα.

Ασφαλώς αυτός ο δρόμος θα είναι δύσβατος. Αλλά θα ξέρομε ότι τον χαράξαμε εμείς , ότι βγάζει σε κάποιο ξέφωτο και θα μάς οδηγήσει τελικά στην Ιθάκη. Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός είναι πρόθυμος και μεγαλύτερες θυσίες να κάμει, αρκεί να ξέρει ότι τα χρήματά του θα πηγαίνουν για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της πατρίδας του και όχι για να κάνουν συνεχή αφαίμαξη οι τοκογλύφοι επί δεκαετίες.

Η οικονομική κρίση και οι παρενέργειές της δεν χτύπησαν μόνο τη χώρα μας. Οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε αναβρασμό. Αποκορύφωμα η Γαλλία, που μέχρι χθες είχε ανθηρή οικονομία. Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι στον ευρωπαϊκό, γιατί όχι και στον παγκόσμιο, ορίζοντα αντιπαρατίθενται πλέον δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια είναι τα αρπακτικά, μονοπώλια, Δ.Ν.Τ., Τράπεζες. Το έκτρωμα του καπιταλισμού, που δεν έχει ιδεολογία ούτε πατρίδα. Και από την άλλη οι λαοί. Οι αγωνιζόμενοι λαοί, που διασώζουν τελικά την τιμή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι αυτοί οι λαοί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη που διαλάλησαν: «Είμαστε όλοι Έλληνες». Κι εμείς, ανταποδίδοντας την αγάπη τους, διαβεβαιώνομε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, στον κοινό αγώνα, τον αγώνα των λαών, που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα, με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Υστερόγραφο: Φίλε αναγνώστη, αν παρʼ όλα αυτά παραπονεθείς ότι δεν έδειξα καθαρά το δρόμο για την Ιθάκη, σου λέω μόνο τούτο: «…η Ιθάκη δεν σε γέλασε, έτσι σοφός που έγινες, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν»…

Στη δίνη των εκλογών

Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η ΕΡΕ κέρδισε, αλλά το Κέντρο θριάμβευσε στην Κρήτη

Οι εκλογές βίας και νοθείας του 1961, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα αιτήματα που μοιάζουν με το σήμερα

Τα θέματα της ανεργίας, της μετανάστευσης, του σκοτεινού μέλλοντος των νέων, της φτώχειας, ακόμη και της λειτουργίας της Δημοκρατίας ή της εθνικής κυριαρχίας, στην πρώτη γραμμή τότε, όπως και τώρα…







  
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ: http://www.patris.gr/articles/221618/148949


Κυριακή 29 Απριλίου 2012

The Second Economic Adjustment Programme for Greece - March 2012 - European Commission

Παραπέμπω στην πρόσφατη επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Στη σελίδα 95 του αρχείου υπάρχει ένας πίνακας τον οποίο μεταφέρω μεταφρασμένο.

The Second Economic Adjustment Programme for Greece - March 2012 - European Commission: The Second Economic Adjustment Programme for Greece - March 2012 - European Commission

Ο πίνακας αυτός είναι χρήσιμος για την αποφυγή συγχίσεων όπως αυτές που δημιουργούνται σε συζητήσεις στα ΜΜΕ. Συγχέονται τα δύο ποσά, δηλαδή το σύνολο των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ που στον πίνακα αποκαλούνται TOTAL RENENUE και ισούται με 88,3 δις €, με το ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ που είναι ένα μικρότερο ποσόν της τάξεως των 50 δις €. Το σύνολο των ΕΣΟΔΩΝ  προκύπτει από το άθροισμα των φόρων και άλλων εσόδων του Κράτους όπως ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Επομένως εάν αφαιρεθούν από τα ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΟΔΑ τα οποία περιλαμβάνουν ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ και που ανέρχονται σε 72,4 δις € από τα συνολικά ΕΣΟΔΑ που ανέρχονται σε 88,3 δις € προκύπτει ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ που ισούται 15,9 δις €. Το υπόλοιπο αυτό είναι διαθέσιμο για να κατανεμηθεί σε υποχρεώσεις του Κράτους άσχετες με τις παραπάνω βασικές δαπάνες.

Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι η στάση πληρωμών προς τους δανειστές θα οδηγήσει στην αδυναμία πληρωμής ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της ΕΕ, όπως εμφανίζονται και στον παρακάτω πίνακα (σελ 95 της έκθεσης).

FISCAL ACCOUNTS 2011
  • Compensation of Employees (ΜΙΣΘΟΙ): 26.2
  • Social Transfers (ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ): 46.2
  • TOTAL: 72.4
  • Total Revenue (ΕΣΟΔΑ): 88.3
  • ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΟΔΑ: 72.4
  • ΘΕΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ no2: 15.9   
  • Intermediate consumption: 11,2
  • ΘΕΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ no2: 4,2

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

In docti diseant et ament meminise periti

In docti diseant et ament meminise periti ( Για να μάθουν οι αγνοούντες και να ξαναθυμηθούν οι γνωρίζοντες) Charles-Jean-François Hénault

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσία κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων και στρογγυλά τραπέζια. Προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τους αναποφάσιστους... Τώρα όλα θα δοθούν όλες οι λύσεις... Η οικογενειοκρατία όμως καλά κρατεί. Βλέπω νέους φερέλπιδες υποψηφίους, γιους, ανηψιούς βουλευτών και πρώην υπουργών. Ακούγοντας τους εκπροσώπους των κυβερνώντων κομμάτων, δεν ξέρω πόσο θα αντέχω ακόμη να τους ακούω, σοκάρομαι από το θράσος τους. Λες και δεν συνέβη τίποτα και όλα βαίνουν καλώς. Αλήθεια τα κανάλια δεν μπορούν να προβάλουν νέους ανθρώπους νέων κομμάτων με προσόντα πραγματικά ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος; Απογοητεύομαι ότι αυτή η χώρα είναι καταδικασμένη να μην αλλάξει ποτέ... Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το εγκληματικό φαγοπότι και τη μίζα σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δεν δίδαξε;;; Αυτοί που ενεπλάκησαν ήταν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ οι οποίοι είχαν και την αρμοδιότητα της επιλογής πολλών από αυτούς που σήμερα εμφανίζονται ως εθνοσωτήρες.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

" Τα Αχαρακτήριστα" και "Πλώρες Αόρατες" του Κώστα Γραμματικάκη

Προφάτως διάβασα τα βιβλία του γνωστού δημοσιογράφου και φίλου Κώστα Γραμματικάκη. Και τα δύο εντυπωσιακά, το κάθε ένα ξεχωριστό. Τα "Αχαρακτήριστα" εκδόθηκαν το 2007 και οι "Πλώρες Αόρατες" το 2010. Και τα δύο βιβλία διακοσμημένα με τις επιτυχημένες και πολύ αρμόζουσες στο περιεχόμενο υδατογραφίες του Κώστα Φανουράκη. Πονήματα γραμμένα και δουλεμένα με την πένα έμπειρου θεράποντα του λόγου και της γραφής.

Ο λόγος καλαίσθητος, λιτός, κατανοητός, αφθόρμητος, πηγαίος εκφρασμένος με μια θαυμάσια τεχνική μέσα από ένα εντυπωσιακά πλούσιο και περίτεχνο λεξιλόγιο με στοιχεία αρχαιοελληνικά, Κρητικού ιδιώματος, καθώς και του ιδιαίτερου ιδιώματος των θαλασσινών. Η γραφή σε πολυτονικό πλαισιώνει όμορφα την εικόνα των κειμένων.

Εικόνες από τις ομορφιές της Κρήτης, το παλιό Ηράκλειο, αναμνήσεις, περιγραφές που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Λέξεις εύηχες που τις ξαναδιαβάζεις για να μην τις ξεχάσεις, όπως "οίνον αλεξίλυπον", "γυμνιππευτής"= χωρίς σέλα, "νέους του ηλιανθούς γένους", "ελβιέλες συντετριμμένες και βρυπενθούσες", "η εξοχική Κουτουλού-Φαρί", "βοώπιδα κυρία" και τόσες άλλες που θα έπρεπε να καταγράφω για αρκετό καιρό με προσοχή ώστε να τις συμπεριλάβω όλες. Η χρήση του αγαπημένου Κρητικού ιδιώματος είναι εντυπωσιακή. Λίγοι το γνωρίζουν τόσο καλά και τόσο σωστά όσο ο συγγραφέας.

Το περιεχόμενο των κειμένων παρουσιάζει μια απίστευτη ποικιλία. Ορισμένα κείμενα θα μπορούσα να πω ότι είναι προφητικά για την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας. Ενώ έχουν γραφτεί σε προηγούμενα χρόνια λες και γράφτηκαν σήμερα. Τόσο επίκαιρα...

Τα βιβλία αξίζει να διαβαστούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών και ειδικά από νέους που δεν έτυχαν της γλωσσικής παιδείας παλαιοτέρων εποχών. Αξίζουν τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς γλώσσας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Γραμματικάκη για το αξιόλογο έργο που μας προσέφερε και εύχομαι και σε επόμενα έργα σύντομα!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σινέ- Ηλέκτρα

Ένα πολύ ωραίο άρθρο του Κώστα Γραμματικάκη, γεμάτο νοσταλγία για όσους γνωρίζουν...

(Αφιερωμένο στην Ιωάννα Μαλαγαρδή)


Δημοσιοποίησες χθες Ιωάννα μου, μια παλιά φωτογραφία του θερινού « Ηλέκτρα», του αγαπημένου κινηματογράφου των παιδικών μας χρόνων.
Γιατί αγαπημένου; Ε, μα πως! Η «Ηλέκτρα» (Του «Πουλακάκη» για τους γονείς μας), δεν έφερνε μόνο τις ελκυστικότερες ταινίες, αλλά είχε και σαν ταμία, ταξιθέτη και ζωγράφο των διαφημιστικών πινακίδων, τον Γρηγόρη (;;;), που συνήθως μας άφηνε να τρυπώνομε δωρεάν μέσα!
Μπαίναμε που λες Ιωάννα σαν άρχοντες μέσα, μας είχαν περισσέψει και λεφτά για ένα σακουλάκι πασατέμπο με στραγάλια για τον καθένα και μετά, επιλέγαμε και θέσεις οι παντέρμοι! Απαραιτήτως, έπρεπε ή αριστερά ή δεξιά να κάθεται μια πατούλια από κορίτσια ώστε, όταν βαριόμαστε το έργο, να χαλβαδιάζομε τις αυθάδικες γάμπες τους και να βαριαναστενάζομε! (Βεβαίως, δεν ήταν λίγες οι φορές που θαυμάζαμε κυρίως τους πατασμούς, παρά την Έστερ Γουίλιαμς στην οθόνη)
Εκεί, Ιωάννα, είδα τον «Μαρίνο Κοντάρα», την πρώτη ίσως ταινία του Λάμπρου Κωνσταντάρα, εκεί και τον πρώτο μου Ταρζάν («Ο Βασιλιάς της Ζούγκλας») με τον Τζώνυ Βαισμύλλερ, την κουκλάρα Μωρην Ο΄ Σάλλιβαν και «την θρυλική Τσίτα», εκεί και τον «Ρομπεν των Δασών» με τον ¨Ερρολ Φλύν.
Ξεχνιούνται αυτά Ιωάννα μου; Ασφαλώς όχι και σε ευχαριστώ θερμά που τα ζωντάνεψες!



Πηγή: http://www.mesogios.gr/?p=1399#more-1399

minoistas: Ξενάγηση στο Ηρώο Ηρακλείου στην πλ. Ελευθερίας


minoistas: Ξενάγηση στο Ηρώο Ηρακλείου στην πλ. Ελευθερίας: Συντονιστικό φορέων για την προστασία και την ανάδειξη του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας Μinoistas, TEE-TAK, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Η...

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η συζήτηση για χειραφέτηση της γυναίκας στη Bουλή της Κρήτης το 1901!



Η πρωτοποριακή εισήγηση του επαναστάτη - βουλευτή Γ. Δασκαλογιάννη να δοθεί στο “ασθενές φύλο” όχι μόνο δικαίωμα ψήφου αλλά και εκλογής στα όργανα των δήμων...

"...Η Κρήτη των πολύ αυστηρών ηθών και εθίμων στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, όταν μόλις είχε απελευθερωθεί από την Τουρκοκρατία, έδωσε πολλά μαθήματα Δημοκρατίας στον “πολιτισμένο” κόσμο της εποχής!..."



Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Η συζήτηση για χειραφέτηση της γυναίκας στη Bουλή της Κρήτης το 1901!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο Μανούσος, ο Κρητικός βοσκός, στο... Στρασβούργο


Ο Μανούσος, ο Κρητικός βοσκός, στο... Στρασβούργο


Εισήγηση του Κρητικού βοσκού, Μανούσου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Ευρώπη και ελληνική κρίση»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, του ανταποκριτή μας

Σύντεκνοι και συντέκνισσες,
Άφηκα τα οζά στ αόρι*, για να ρθω επαέ* να σα σε πω δυο κουβέντες και να τσ ακούσετε με προσοχή.
Θαρρώ, πως δε καταλαβαίνετε πως ούλοι οι Έλληνες δεν είναι σα κι αυτούς που ρχονται κάθε τρεις και λίγο επαέ και τους κουνείτε τα δαχτύλια, να φοβηθούνε, κι ούτε έχουμε ούλοι οι Έλληνες τον καφά* του Βενιζέλου να μας εσβερκώνετε*, όποτε σας γουστάρει και να μας ελαλείτε σα τα πρόβατα.
Κατέχομε το, πως οι κυβερνήτες μας ήτονε μπήτι* άχρηστοι κι αχαϊρευτοι και μας επαίζανε σαν τα μαϊμούνια 30 χρόνια τώρα. Κατέχομε το πώς δεν κατέχανε να μοιράσουνε δυο γαϊδάρω άχερα, κι αν τα μοιράζανε τα παίρνανε ούλα για την αφεντιά τως. Κατέχομε το πώς φταίμε κι εμείς απού τσι ψηφίζαμε τοσανά χρόνια, μα ίντα θέτε δα από πα και πέρα; Αυτά θα τα ξεκαθαρίσομε εμείς λίαν συντόμως, είναι δικοί μας λογαριασμοί.
Από τ αόρι μαθαίνω πως μόνη σας έγνοια είναι να πάρετε τα χαρθιά που σα σε χρωστούμε. Μα σεις μωρέ θέτε πια πολλά από κείνανά που μας εδώκετε. Και θαρρώ πως δε θέτε μόνο χαρθιά. Θέτε κι άλλα που δε μπορείτε μαυροκακομοίρηδες να τα πάρετε χρόνια τώρα. Τον ήλιο μωρέ θέτε, και τη θάλασσα, και τον ουρανό μας, και τα πουλιά μας, και τσι βράχους μας και το φιλότιμο μας και το γέλιο μας και τσι χορούς μας και τσι μουσικές μας και τα φαγιά μας και τσι φωνές μας. Ζηλεύετε μωρέ παράωροι* τα οζά* μου, το μιτάτο μου, την ασκομαντούρα* μου. Εκεινονά είναι το πρόβλημα σας.
Ανεμαζώνεστε επαέ ούλοι οι σφουγγοκωλάριοι* και λέτε ούλες τσι παραωριές για τσι τράπεζες και τα ομόλογα και τα σκουπιδόχαρτα σας. Και θαρρείτε πως ετουτανά τα χαρθιά είναι η πλάση κι η πρόοδος σας. Μαύρα μεσάνυχτα έχετε ούλοι σας.
Κι ύστερα λέτε πως θα μας πετάξετε όξω από την Ευρώπη. Ίντα θαρρείτε μωρέ, πως είναι εκεινηνά η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Πράμα δεν είναι. Και τ όνομα τζι, τσ αρχαίους έλληνες παραμυθάδες το χρωστεί. Ίντα θαρρείτε πως είναι η Ευρώπη; Οι αποικίες σας είναι απού ξεβγάλατε ούλους τσι λαούς για να τοσε παίρνετε τα χρυσάφια γή τα στρατόπεδα που ξεβγάνατε τς Οβραίους; Τον κακό σας το φλάρο… ο Παρθενώνας είναι μωρέ κι ούλα τα κλεψιμέικα* που χετε στα μουσεία σας και δείχνετε τα τσι Κινέζους. Εμείς μωρέ στα βουνά κλέφτομε τα πρόβατα να κάνομε σεϊρι* τς άλλους βοσκούς, μα δε κλέφτομε ιδέες και ιδανικά κι αξίες. Κι εμείς άμα στο χωριό ζορίζεται ένας πάμε ούλοι και προστρέχομε να τονε βοηθήσομε.
Επαέ μέσα που είστε και καλά γραμματιζούμενοι, δεν έχετε ακούσει για τον μεγάλο παραμυθά, τον Όμηρο, τσ Αισχύλους, τσι Περικλήδες, τσ Αριστοτέληδες, τσι Παλαιολόγους, τσι Μακρυγιάννηδες, τσι Παλαμάδες και τσι Θοδωράκηδες; Κατέχετε τσι ούλους, γιατί αυτοί μωρέ σας τα μάθανε τα γράμματα.
Κι οι κολόνες, μωρέ, τσι δρόμους σας κι αυτές από μας τσι πήρετε και τσι γλώσσες, μωρέ, που μιλείτε δικές μας είναι. Εγώ που δεν κατέχω γρι εγγλέζικα, σας ακούω από οψάργας* και τα μισά που λέτε ρωμέικα είναι και δεν το χαμπαριάζετε.
Από πού μωρέ θα μας σε βγάλετε; Από το σπίτι τω παππούδω σας; Να μας σε βγάλετε μωρέ, μα ν αλλάξετε όνομα και γλώσσα και να μη λέτε για δημοκρατία και φιλοσοφία. Και να βγάλετε μωρέ τσ Αφροδίτες και τσι Φειδίες απ τα μουσεία σας, να δείχνετε μωρέ τα Άουσβιτς και τσ αλυσίδες τω σκλάβων τσ Αφρικής.
Επαέ ήρθα να σα σε πω εκεινανά που οι Λουκάδες* και τα Γιωργάκια* και τ Αντωνάκια* δε σας σε λένε, γιάντα τς Αμερικές και στα Λονδίνα δεν επαίξανε Κορνάρο, δεν εμάθανε για τσι Δροσουλίτες και δεν ακούσανε τσι μπαλωθιές του Κόρακα* και του Ξωπατέρα*. Σφουγγοκωλάριοι εσπουδάσανε να ανταλλάσσουνε χαρθιά και «κουρέματα». Ίσαμε εκεια πήγανε. Και δα εβρήκε ο Φίλιππος το Ναθαναήλ. Εγώ μωρέ, έχω τα ντουφέκια τω παππούδω μου που πολεμούσανε για τα «ΟΧΙ», αυτοί λένε την αλήθεια, όχι τα ινστιτούτα σας- που γέμισε ο κόσμος από τέτοια-, και οι λέσχες σας απού ναι πιο πολλές απ τα σχολεία πια στη χώρα μου, που λένε μόνο «ΝΑΙ».
Να ρθετε μωρέ ούλοι σας στο μιτάτο* να σα σε φιλέψω, να ρθετε να πιούμε τη ρακί, να σας σε χτυπήσει μιαολιά* αέρας κρητικός, γιατί μόνο έτσιδά θα ξεξινίσετε, γιατί ανέ δείτε τα μούτρα σας, είναι όλο κακομοιριά και παραωριά.
Και μάθετε καλά, πως χωρίς τσι μπεμβέδες τσι μερσεντέδες και τσ ανοστιές που μας εταΪζετε, Ελλάδα θα υπάρχει, χωρίς τσ Αφροδίτες μας έχετε μπατιρίσει ντελόγο* και κατέχετε το καλά όσο κι εγώ. Από δα και μπρος το λοιπό, μ εμένα θα κάμετε τη διαπραγμάτευση κι όχι με τα Γιωργάκια, τα Αντωνάκια και τσι Λουκάδες. Κι εγώ δεν είμαι ο «anonymous»,να φορώ τη μουστρουχίνα* στα μούτρα μου, να μαι σαν τη μασκάρα, είμαι ο Μανούσος, ο βοσκός απʼ τα βουνά τσι Κρήτης.
αόρι* βουνό, επαέ* εδώ, καφάς* σβέρκος
εσβερκώνετε* χτυπώ στο κεφάλι, δίνω καρπαζιά.
Μπήτι* εντελώς
Επαίζανε* κοροϊδεύανε
παράωροι* ανόητοι, οζά* ζώα
σφουγγοκωλάριοι* καζαντζακική λέξη, γραφειοκράτες
ασκομαντούρα* μουσικό όργανο (παρόμοιο με τη σκωτζέζικη γκάιντα) που παίζουν βοσκοί της Κρήτης, κατασκευασμένο από δέρμα προβάτου.
οψάργας* χθες αργά
Λουκάδες* και τα Γιωργάκια* και τ Αντωνάκια* Λ. Παπαδήμος, μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς,αρχηγοί κομμάτων που κατάστρεψαν την Ελλάδα.
Κόρακα* Ξωπατέρα*. Ήρωες των κρητικών επαναστάσεων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ο Μ. Κόρακας, από την Πόμπια, πήρε μέρος σε πάρα πολλά κινήματα και επαναστάσεις μέσα κι έξω από την Κρήτη και θεωρείται ένας απ τους σημαντικότερους «τουρκοφάγους» των ελληνικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα. Ο Ξέπαπας, ή Ξωπατέρας υπερασπίστηκε με λίγους καλόγερους, απέναντι σε ολόκληρο στρατό, το μοναστήρι της Οδηγήτριας στη Μεσαρά, μέχρι να πέσει και ο τελευταίος απ τους πολιορκημένους
Κλεψιμέικα* κλοπιμαία
κάνομε σεϊρι* κοροϊδεύουμε
μιτάτο* πετρόχτιστο καταφύγιο των βοσκών στα ορεινά της Κρήτης
μιαολιά* λιγάκι, ντελόγο* αμέσως, μουστρουχίνα*μάσκα

* Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ο Μανούσος, ο Κρητικός βοσκός, στο... Στρασβούργο